POZIV NA ODGOVORNOST

Profesor Kazaz: Novalić se bahato odnosi i prema aferi "Respiratori" i prema zdravlju građana

Činjenica da Vlada FBiH i Vijeće ministara nisu nabavili vakcine upućuje nas na njihovu svaku vrstu odgovornosti za smrt svakog građanina i svake građanke od koronavirusa, kazao je Kazaz

Kazaz: Zahtjev građana i građanski koji su izašli na proteste 6. aprila je politički veoma dobro opravdan. Avaz

Piše: Adela Kukić

9.4.2021

Više od 50 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pridružilo se protestima građana okupljenih oko inicijative "Borba za život" kojima se traže ostavke odgovornih za krizu, u prvom redu Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

Jedan od onih koji je potpisao  pismo pod nazivom "Zahtjev za život i dostojanstvo" je profesor i politički analitičar Enver Kazaz.  Za portal "Avaza" kaže da su zahtjevi građana koji su izašli na proteste opravdani. Nenabavka vakcina, govori nam, upućuje na svaku vrstu odgovornosti za smrt svakog građanina od koronavirusa.

- Organizaciju protesta 6. aprila vodile su žene, što je vrlo važno za politički život u BiH, jer se prvi put u jednom rigidnom patrijahalnom sistemu kakav je naš pojavljuju žene koje protestiraju na pravi način i na pravi način upućuju svoje zahtjeve organima vlasti koji su moralno, politički, metafizički, ali i etički odgovorni za nabavku vakcina u BiH. Činjenica da Vlada FBiH i Vijeće ministara nisu nabavili vakcine upućuje nas na njihovu svaku vrstu odgovornosti za smrt svakog građanina i svake građanke od koronavirusa - kazao je Kazaz.


Budi se građanska svijest

Smatra da se u BiH budi građanska svijest i navodi krivce za nebrigu o javnom zdravlju stanovnika.


 - Taj zahtjev građana i građanski koji su izašli na proteste 6. aprila je politički veoma dobro opravdan, etičan i on pokazuje da u se u BiH budi građanska svijest koja moćnicima na vlasti ne poručuje samo da su nesposobni, nego da su i odgovorni za nebrigu o javnom zdravlju stanovnika. Vrlo je jasno da ta odgovornost može biti krivična. Po mom mišljenju odgovorni su, u krivičnom smislu Fadil Novalić, Vjekoslav Mandić, Bisera Turković, Ankica Gudeljević i Zoran Tegeltija. Ti ljudi moraju snositi sankcije za svoje nedjelovanje - govori nam Kazaz.

Dodaje da su odgovorni morali planirati nabavku vakcina za imunizaciju 70 posto građana BiH.

- Ako Novalić kaže da je u decembru mogao nabaviti vakcine da se igrao države, to pokazuje nedostatak inteligencije osobe koja predstavlja državu i koja se na vrlo bahat način odnosi prema građanima i građankama, ne samo u aferi "Respiratori" povezanoj s kriminalom, nego upravo u onome području brige za javno zdravlje gdje je morao planirati nabavku negdje oko 4 miliona vakcina, da bi se imuniziralo više od 70 posto građana BiH - kazao je profesor. 


Povratak ukradenog dostojanstva

Profesori Filozofskog fakulteta su u pismu upućenom javnosti naveli da će ukoliko se do 13. aprila ne ispune zahtjevi upućeni sa protesta tražiti povratak ukradenog dostojanstva u ime svojih studenata, njihovih porodica, ali i cjelokupne javnosti.

- Jedan od načina da se istupa u javnosti je građanski neposluh, drugi način je blokada nastave, a treći koji je najvjerovatniji je sinergija sa već postojećim građanskim organizacijama u borbi protiv tako bahatih vlastodržaca. Vidjet ćemo za šta će se većina kolegica i kolega odlučiti, ali u svakom slučaju onaj ko je osmislio ovu inicijativu, a to je kolega Edin Pobrić, ima razrađen plan i ja mu u potpunosti vjerujem - kazao je profesor Enver Kazaz u razgovoru za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.