PANDEMIJA

Nakon zdravstvenih radnika i hronični bolesnici primili prve doze: Vakcina je spas!

U Maglaju, Mostaru, Srebrenici počela imunizacija stanovništva

Piše: E. D. A.

12.4.2021

Vehabović: Sto deset doza. AVAZ

Maglajlija Kasim Kepić (74), nakon zdravstvenih radnika, prvi je građanin stariji od 65 godina i hronični bolesnik koji je primio „AstraZeneca“ vakcinu protiv koronavirusa. 

Osim njega, vakcinu je primilo još 19 građana, odnosno hroničnih bolesnika starijih od 65 godina, kao i uposlenici nekih javnih ustanova.

- Primio sam vakcinu bez ikakvih problema, ništa me ne boli. Svakome bih preporučio da dođe i vakciniše se. Nisam se uopće dvoumio hoću li se vakcinisati. Čim su iz Doma zdravlja pozvali starije osobe, ja sam se prijavio. Mislim da će sve biti dobro, samo treba poštovati ono što nam savjetuju doktori - ispričao nam je Kepić, kojem je, inače, zdravlje narušeno zbog dijabetesa i operiranog srca.



Hronični bolesnici

Inače, Dom zdravlja Maglaj već je dobio 110 doza vakcine „AstraZenece“ koje su primili zdravstveni radnici u ovoj ustanovi, stomatolozi, kao i zaposleni u apotekama.

- Novih 140 doza namijenjeno je osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i uposlenicima nekih javnih ustanova - rekao nam je dr. Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj.

I u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru počelo je masovno vakcinisanje građana, a trebalo bi biti vakcinisano stotinjak osoba.

- Gotovo smo završili s vakcinisanjem zdravstvenih radnika i ljudi u staračkim domovima. Naravno da postoje neki zaostaci. Odlučili smo da više nema razloga za čekanje i da moramo ići na iduću skupinu prioriteta - ustvrdila je Kristina Bevanda, v. d. direktora mostarskog Doma zdravlja.

I u Srebrenici su jučer dozama „Pfizera“ vakcinisani stariji od 65 godina.

- Svih 30 doza smo danas potrošili. Očekujemo da će i dalje nam slati vakcine, kojim tempom, ne znamo, ali ćemo obavještavati naše građanstvo. Spiskovi su napravljeni, imamo brojeve telefona - kazao je Aleksandar Jovanović, direktor Doma zdravlja u Srebrenici.

Redovne terapije

U Prihvatnom centru „Duje“ pri Međunarodnom forumu solidarnosti „Emmaus“ u Doboj-Istoku već je vakcinisano 250 osoba.

- Od 430 korisnika, njih 196 je vakcinisano, kao i 45 uposlenika. U Prihvatnom centru nismo imali većih problema s infekcijom COVID-19, jer je ovaj centar tako koncipiran da štićenici bez potrebe ne mogu izlaziti vani, posjete smo zabranili, ali smo korisnicima omogućili kontakte s porodicama putem telefona. Porodice su sretne što su njihovi najmiliji zaštićeni od koronavirusa. Sada se lakše diše, slobodnije živi. Ovo je spas. Obavljamo redovnu radno-okupacionu i fizikalnu terapiju, a korisnici, dok su u centru, ne moraju nositi zaštitne maske, jer su zaštićeni - kaže Sefir Halilović, pomoćnik direktora PC „Duje“.

Bez problema

Među 196 korisnika u Prihvatnom centru „Duje“, vakcinu je primio i 43-godišnjak Tehvid Jeginović iz Ključa. Sretan je i, kako kaže, siguran od zaraze koronavirusom.

- Ovdje mi je lijepo, došao sam prije tri godine i ovo je moj novi život. Svi smo se uplašili korone i nijednog trenutka nisam bio u dilemi što se tiče vakcinisanja. Nikakvih problema nije bilo i svima bih poručio - borite se da do vakcine dođete, da se spasite od ovog najvećeg zla na svijetu - rekao je Jeginović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.