VIŠEGRAD

Udruženje “Žena – žrtva rata”: Slavljenje Dana ruskih dobrovoljaca sijanje je straha

Slavljenje “Dana ruskih dobrovoljaca” je slavljenje njihovih zločina, naveli su iz Udruženja

S prethodnih obilježavanja. Avaz

Piše: Al. B.

9.4.2021

Nakon najave na pojedinim portalima da će u ponedjeljak u Višegradu biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, oglasilo se Udruženje “Žena – žrtva rata” iz kojeg navode da se ovim skupom nastavlja vrijeđanje žrtava zločina nad Bošnjacima u Višegradu, ali i cijeloj BiH.

Prema odluci Vlade RS, Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine u borbama sa snagama ARBiH u okolini Višegrada poginuli Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više ruskih plaćenika je ranjeno.


S prethodnih obilježavanja. Avaz

- Slavljenje ovog dana sijanje je straha, ali i prizivanje novih zločina kakve su ruski „psi rata“ u periodu od 1992 – 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i regularnim jedinicama Vojske RS i Srbije, činili nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu. Slavljenje “Dana ruskih dobrovoljaca” je slavljenje njihovih zločina i to samo desetak dana prije početka suđenja pripadnicima Četničkog ravnogorskog pokreta u Sudu BiH optuženim za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Pitamo Tužilaštvo BiH da li obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca, koj se obilježava u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom, ima uporište u zakonima BiH? – saopćeno je iz Udruženja “Žena – žrtva rata”.

U saopćenju se navodi da je od glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić tokom dana zatraženo da poduzme mjere i radnje kako bi zločinci iz Rusije, koji nikad nisu procesuirani za ratne zločine koje su počinili u BiH, iako redovno dolaze u BiH, napokon došli pred lice pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.