REAKCIJE

Satler odgovorio Magazinoviću: Rad mora biti transparentan i uključivati opozicione stranke

Položaj EU i naših partnera u skladu je s Mišljenjem Evropske komisije, poručio je Satler

Magazinović dobio odgovor od šefa Delegacije EU u BiH. Avaz

Piše: E. H.

9.4.2021

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) odgovorio je zastupniku SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saši Magazinoviću.


Objava šefa Delegacije EU u BiH. PrintScreen

- Zaista, rekao sam to mnogo puta. U slučaju da ste propustili. Položaj EU i naših partnera u skladu je s Mišljenjem Evropske komisije i o kojem se ne može pregovarati. Postupak ili rad mora biti transparentan i uključivati opozicione stranke i Centralnu izbornu komisiju BiH. Ako imate još pitanja, moja su vrata širom otvorena – poručio je Satler.


Predložio principe

Podsjećamo Magazinović je predložio principe prema kojima se trebaju voditi pregovori o izmjeni Izbornog zakona BiH te uputio pitanje šefu Delegacije EU u BiH da li ih podržava.


- Poštovani Johanne Sattleru, da li ovo podržavate? Vjerujem da podržavate, jer nas upravo vi svih ovih godina učite da budemo transparentni, da odlučivanje vratimo u institucije, da su slobodni mediji i jako civilno društvo temelj demokratskog društva, kao i fer i pošteni izbori - napisao je Magazinović na Twitteru.

U nastavku je predložio četiri principa prema kojima se ovi pregovori trebaju voditi:

1. U pregovorima će učestvovati sve parlamentarne političke stranke na nivou BiH.

2. Proves pregovora će se odvijati transparentno na način da mediji, javnost i nevladine organizacije mogu ostvariti puni uvid.

3. Sve aktivnosti u vezi sa pregovorima će se odvijati u zgradi Paralementarne skupštine BiH.

4. Rezultat pregovora će biti implementacija presuda i obezbijeđen transparentan, fer i pošten izborni proces uz korištenje modernih tehnologija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.