POLITIKA

Dragan Stevanović odgovorio Ćosiću: Srbin sam, ali mi ploča ne smeta, više mi smeta veličanje Karadžića i Mladića

U medijima sam pročitao Vaše zahtjeve da se uklone neke spomen ploče u Sarajevu i nazivi nekih ulica,jer “vrijeđaju srpski narod”

E. T.

Dr. Dragan Stevanović

Foto: Avaz


Dr. Dragan Stevanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva iz reda srpskog naroda odgovorio je Ljubiši Ćosiću gradonačelniku Istočnog Sarajeva, otvorenim pismom.

Naime, Ćosić je tražio da se sklone poloče koje, prema njegovom mišljenju vrijeđaju Srbe, jer na njima piše “srpski agresor”.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

- U medijima sam pročitao Vaše zahtjeve da se uklone neke spomen ploče u Sarajevu i nazivi nekih ulica,jer “vrijeđaju srpski narod”.

Veliki sam zagovornik inicijative Parlamenta BiH da se iz SVIH naših gradova uklone nazivi ulica fašista, fašističkih ulizica i sluga i ratnih zločinaca iz perioda oslobodilačkog rata 1941. do 1945. kao i iz perioda agresije i rata u BiH 1992 do 1995.godine.

To se mora, i kad tad će se učiniti, istovremeno i na području cijele države BiH.

No i kada konačno dođe to vrijeme, spomen ploče koje svijedoče o stradanju Grada Sarajeva, torturi neprimjerenoj u istoriji jednog grada i neselektivnom ubijanju njegovih građana svih nacionalnosti i vjera, te uništavanju njegovih kulturnih dobara, siguran sam, ostaće i dalje, da podsjećaju i opominju.

To nije uvreda za srpski narod, ja sam Srbin i ne osjećam se uvrijeđenim, više me vrijeđaju veličanja osuđenog fašiste Draže Mihajlovića ili osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U srpskom narodu,kao uostalom i među svim drugim narodima koji žive u BiH uvijek je bilo časnih ljudi na koje smo kao narodi ponosni i izroda i zločinaca kojih se stidimo.

Ukazivanje na te izrode, fašiste, fašističke sluge, zločince nije uvreda srpskog naroda, niti izjednačavanje njihovih zločina sa cijelim narodom. Srpski narod je častan, ponosan, slobodoljubiv narod i neće nasjesti Vašim nastojanjima da krvnike i zločince koji pripadaju tom narodu amnestirate i poistovjetiti sa cijelim narodom - napisao je dr. Dragan Stevanović. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na