SAOPĆENJE

Ministarstvo civilnih poslova: COVAX potvrdio sigurnost "AstraZenece"

Napomenuli su da su pregledani posljednji podaci o krvnim ugrušcima

Vakcine "AstraZeneca". Ilustracija

Fu. M.

9.4.2021

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da je dobilo dopis COVAX-a kojim im je potvrđena sigurnost vakcina protiv koronavirusa proizvođača "AstraZeneca".

- Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AstraZenecine vakcine. Odluke o upotrebi vakcina temelje se na smjernicama WHO - ukazali su.

Napomenuli su da su pregledani posljednji podaci o krvnim ugrušcima koji su nastali kod pojedinih osoba vakcinisanih AstraZenecinom vakcinom.  

- Globalni savjetodavni odbor WHO-a za sigurnost vakcina (GACVS) je 7. aprila pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskom razinom trombocita nakon vakcinacije AstraZenecinom vakcinom. Ovaj se pregled odvijao zajedno sa nalazima Evropske agencije za lijekove (EMA) i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije - naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.

WHO, kako su naglasili, savjetuje da zemlje nastave s primjenom ove vakcine.

Također su podsjetili na učinkovitost AstraZenecine vakcine.

- Kao što je ponovljeno u izjavama EMA-e, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora WHO-a za sigurnost vakcina, AstraZenecina vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije koronavirusa i učinkovito je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti. Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove - saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.