ISPOVIJEST

Muhammed Bojadži za "Avaz": General Divjak me iznio iz bolnice i rekao - "čvrst je, jak, poput mene! Ja sam mu kum"

Od osnovne škole, do gimnazije, pa i fakulteta, savjetovao me. Bio mi je podrška i kao prijatelj i kao savjetnik, rekao nam je Bojadži

A. Čengić
  • Muhammed Bojadži i general Jovan Divjak 1995. i 2019. godine

    Muhammed Bojadži i general Jovan Divjak 1995. i 2019. godine

    Foto: Avaz


Mirza Bojadži imao je 12 godina, Amina Bojadži 14, a Fehim Bojadži 17 godina kada ih je, 9. juna 1992. godine, u dvorištu kuće usmrtila granata. Osim njih, poginuo je i Sakib Prašović.

Fehim i Mirza bili su braća, a Amina kćerka njihovog amidže.

Legendarni general Armije RBiH Jovan Divjak na sarajevskom Sedreniku obilazio je položaje kada je saznao da je dan ranije granata ubila troje djece i vojnika. Otišao je obići porodicu ubijene djece.

Vrata mu je otvorila Halida, majka ubijenih Mirze i Fehima. Bila je pripadnica Armije RBiH. Generala Divjaka i nju zbližila je tragedija.

Primao stipendiju

Tri godine poslije, Halida je zatrudnjela, nosila je blizance. Nažalost, nesretnim slučajem, izgubila je jednu bebu. Drugu je rodila - Muhammeda.

- Izveo sam ga iz bolnice i sjećam se, dok sam ga držao, da sam rekao: „Čvrst je, jak, poput mene! Ja sam mu kum“ - često je prepričavao general Divjak.

Muhammed Bojadži danas je odrastao momak. Zahvaljujući svojim uspjesima još od osnovne škole, njegov studij na pravu stipendiralo je Divjakovo Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

  • Fotografija nastala 1995. godine

    Fotografija nastala 1995. godine

    Foto: Arhiv


Za „Avaz“ Muhammed Bojaži kaže da je generala Divjaka zvao dedom.

- Prije 26 godina, kada je mama bila na liniji i kada je mijenjala okvir, imala je spontani pobačaj. Brat je nastradao, a mene su izvadili. Bio sam nedonošče, stavili su me u inkubator. Borba je trajala i za mene i za mamu jer je imala posljedice. Kada je došlo vrijeme da izađem iz bolnice, dedo je došao i iznio me. Rekao je da će biti kum djetetu i tako je i bilo – prisjeća se Bojadži.

Kaže da je general Divjak uvijek bio uz njega, da ga je savjetovao, usmjeravao na pravi put.

- Od osnovne škole, do gimnazije, pa i fakulteta, savjetovao me. Bio mi je podrška i kao prijatelj i kao savjetnik. Uvijek sam ga zvao dedo jer su moji umrli prije nego što sam se rodio. Nije me nikada odvajao od svoje djece. Uvijek je nastojao da pomogne i uvijek mi je govorio da je ponosan na mene jer nikada ništa nisam tražio i da sam se za sve sam izborio – priča nam Bojadži.

Uvijek je bio uz mene

Prisjeća se i da je general Divjak uvijek išao pješke na posao i da su mu stalno prilazili ljudi, pozdravljali ga, mahali mu.

- Često je znao i stati, popričati s mnogima. Majka mi je često govorila da idem kod njega da se posavjetujem kada imam neke dvoumice. Uvijek je bio uz mene – rekao nam je Bojadži.

Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utorak, 13. april 2021. godine, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo.

Tog dana u 11 sati bit će održana komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14 sati biti sahrana na gradskom groblju „Bare“.

Više o temi Jovan Divjak

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na