ISTINOMJER

Specijalizirani portal poredao sve Bakirove laži u odbrani Sebijinih respiratora

Lider SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je tako 8. aprila ove godine da navedeni respiratori ne mogu opslužiti najteže pacijente, ali da se koriste

Bakir Izetbegović. Agencije

Istinomjer

11.4.2021

Tema upotrebe 100 respiratora modela ACM 812A, koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom kompanije “Srebrna malina” sredinom prošle godine, ponovo je dospjela u javnost nakon što je u medijima objavljeno interno pismo anesteziologa KCUS-a koji su ukazali na probleme u funkcionisanju ovih respiratora.

O cijelom slučaju u koji su uključeni i istražni organi, oglašavali su se proteklih dana brojni domaći zvaničnici, no građani i dalje imaju mnogo pitanja, posebno nakon oprečnih tvrdnji koje su se u vezi sa upotrebom ovih respiratora mogle čuti.

Lider SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je tako 8. aprila ove godine da navedeni respiratori ne mogu opslužiti najteže pacijente, ali da se koriste.

- To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, takvih je 20 do 30 posto u izolatoriju, a onih 60, 70 i 80 posto mogu opslužiti. Oni to i rade i ja to znam iz prve ruke jer mi je supruga generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Bakir Izetbegović, 8. april 2021.

- Ti respiratori opslužuju relativno lakše pacijente, najteži pacijenti idu na ove respiratore koji mogu opsluživati 30, 40, 50 litara kiseonika u minuti, što ovaj respirator ne može.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH u maju 2020. godine u svom izvještaju, izrađenom na osnovu stručnog vještaka za medicinsku opremu, navelo je da je “u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid-19”. U svom odgovoru na upit Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora pri Domu naroda Parlamenta FBiH, Institut za mjeriteljstvo BiH početkom juna prošle godine je naveo da ova vrsta respiratora spada u modele sa visokim rizikom, odnosno da “spadaju u klasu IIb rizika po pacijenta”, kao i da je “samo klasa III većeg rizika, a u nju spadaju koji se ugrađuju u čovjeka”. Upravo na ovaj izvještaj podsjetio je nedavno i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Ovom temom se u augustu prošle godine bavio i "Istinomjer", a cijeli slučaj nabavke respiratora dobio je sudski epilog nakon što je Tužilaštvo BiH početkom decembra 2020. godine podiglo optužnicu protiv premijera Federacije BiH i člana Predsjedništva SDA Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, vlasnika i direktora kompanije “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića i ministrice financija FBiH Jelke Milićević. Suđenje u ovom predmetu počelo je krajem februara 2021. godine.

Bez obzira na navedena mišljenja i nalaze vještaka, tokom svog obraćanja javnosti, nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održane 5. augusta povodom “razmatranja problema koje donosi pandemija Covid-19”, lider ove partije Bakir Izetbegović insistirao je na raspodjeli nabavljenih respiratora, pozivajući se na Institut za mjeriteljstvo BiH.

- U vezi afere 'Respiratori', skrećem pažnju na izvještaj Instituta za mjeriteljstvo BiH, koji je jedini ovlašten da daje stručno mišljenje o ovom pitanju. Ocjena ovog Instituta je da su respiratori namijenjeni prevashodno za stacionarnu upotrebu. Dakle, to nisu mobilni respiratori. Oni su prevashodno stacionarni respiratori. Mogu biti korišteni i kao mobilni. Tako da je vrijeme da se konačno izvrši raspodjela po medicinskim ustanovama na području FBiH".

Bakir Izetbegović, 5. avgust 2020.

Međutim, samo dva mjeseca ranije, krajem maja 2020. godine, Bakir Izetbegović je u intervjuu za MTV Igman ustvrdio da nabavljeni respiratori ne zadovoljavaju potrebe intenzivne njege, te da je napravljen strašan previd.

- Mi se danas pitamo pa zašto Novaliću nisi insistirao da ti odgovore kakav je to respirator, šta to nabavljate? Pa niko u toj vladi nije to pitao. Pa mi u SDA Novalića nismo to pitali. Pa niko nije bio ni svjestan šta se dešava jer niko i ne zna, osim možda stotinjak anesteziologa, specijalista u BiH, šta je respirator, a i oni ne znaju šta je kineski respirator jer su nabavljali respiratore iz Njemačke. Tako da se jednostavno napravio jedan strašan previd. Nije se pitala struka. I otkud Fadil Novalić da zna da se nije pitala struka. Evo, ni mi nismo pitali Novalića ‘jesi li pitao struku’. Tek kad se desila greška, vidjeli smo šta se desilo. (...) Deset miliona je dato na nešto što uopšte ne zadovoljava potrebe, što nije za intenzivnu njegu".


Bakir Izetbegović, 23. maj 2020.

Slično je tvrdio i sam federalni premijer Fadil Novalić, a njegovim tvrdnjama iz prošle godine u vezi sa kvalitetom respiratora bavio se i Istinomjer.

"Ovi respiratori nisu za klinički tretman. Oni imaju svoju upotrebu. Kupio ih je čitav svijet. Drugo je pitanje šta je nama trebalo. Zavod za javno zdravstvo je to trebao da ustanovi, FUCZ da isporuči".

Fadil Novalić, 21. maj 2020.

Nakon što su federalni inspektori obavili istragu na KCUS-u, iz ove institucije su javnosti saopćili da će “po okončanju inspekcijskog nadzora, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima federalnih inspektora s pratećom dokumentacijom u ostavljenom roku od tri dana biti dostavljen nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH”.

Javnost će tako, bez obzira na tvrdnje zvaničnika, još neko vrijeme čekati na zvanične informacije u ovom slučaju, odnosno da li su respiratori bili u upotrebi, kao i odgovore na druga pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.