ISTRAGE

"Malina respiratori": Evo šta je SIPA izuzela iz "Verlaba", KCUS-a i FUCZ-a

Prema informacijama "Avaza", SIPA je iz "Verlaba" iznijela tri registratora u kojima su svi radni nalozi, izvještaji o mjerenjima, ugovor s Federalnom upravom civilne zaštite

SIPA se u "Verlabu" zadržala osam sati. Avaz

Piše: M. Aščić

12.4.2021

Po naredbi Općinskog suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA izuzeli su krajem prošle sedmice dokumentaciju o respiratorima koje je Fadil Novalić (SDA), nabavio preko firme Fikreta Hodžića "Srebrena malina", iz tri institucije. 


Riječ je o Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na čijem čelu je Sebija Izetbegović supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, laboratoriji "Verlab" i Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ).





Sebija Izetbegović svjedočila o nabavci respiratora. Avaz

SIPA se u ove tri ustanove zadržala više od osam sati.


Ove aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.


Prije nekoliko dana na KCUS-u su bili državni i kantonalni tužioci, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i inspektori Federalne inspekcije.

Prema informacijama "Avaza", SIPA je iz "Verlaba" iznijela tri registratora u kojima su svi radni nalozi, izvještaji o mjerenjima, ugovor između FUCZ-a i "Verlaba", kao i certifikate za sve do sada verifikovane respiratore.



Isto je i s FUCZ-om. Oduzeti su ugovori s "Verlabom", kao i originalna dokumentacija koja se odnosi na procese raspodjele, instalacije i verifikacije respiratora ACM812A.



Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić. Avaz

Kada je u pitanju KCUS, SIPA je po nalogu tužioca izuzela dokumente o respiratorima koji su bili pušteni u rad u Covid odjeljenjima, po čijim uputama, koliko ih je sad ispravno i koji ne rade.


Radi se o 30 respiratora, koje je dobila i tražila ova medicinska ustanova.


Inače, ročištem 16. aprila, na Sudu BiH u predmetu "Respiratori" nastavlja se suđenje Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za kriminalnu nabavku 100 repsiratora na koje je skršeno 10,5 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.