ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Pahoru smo rekli da nije moguć miran razlaz, on se složio

Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen, kaže Džaferović

Džaferović: Važno geopolitičko pitanje. Arhiva

Fena

12.4.2021

Tačno je da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kazao na sastanku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da postoje neki krugovi u Evropskoj uniji koji smatraju da je, kako to oni kažu, potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti zapadni Balkan u Evropsku uniju, potvrdio je to danas za Fenu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Kazao sam da je proces disolucije Jugoslavije završen. Tačno je i da je predsjednik Pahor pitao i da li je moguć miran razlaz u BiH, na što smo član Predsjedništva BiH Željko gospodin Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat - podvukao je Džaferović.

Dodao je da se s tim složio i Pahor, a na istom fonu je kazao, što je i na konferenciji za medije ponovio - da je za mir i sigurnost cjelokupne Evrope, Evropske unije i zapadnog Balkana jako važna strateška odluka o bržem uključivanju cjelokupnog zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravio je u posjeti BiH početkom marta, a nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH novinarima je kazao da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Iznio je tada svoje mišljenje na pres-konferenciji, koje se, kazao je, s godinama samo potvrđuje, da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.