NAKON DVA RUŠENJA

Miletić pisao Incku, traži da nametne zakon o kažnjavanju negiranja i veličanja genocida

Sedam zastupnika u Domu naroda PSBiH, četiri iz SNSD-a i tri iz HDZ-a BiH, glasalo je protiv, dok su pet zastupnika iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić, nezavisni zastupnik, glasali za usvajanje ovog prijedloga

Miletić traži da se zakon nametne. Avaz

Piše: Ad. A.

12.4.2021

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice je, po drugi put, odbio zahtjev za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida. Autori ovog prijedloga bili su poslanici Zlatko Miletić i Denis Bećirević. 

Sedam zastupnika u Domu naroda PSBiH, četiri iz SNSD-a i tri iz HDZ-a BiH, glasalo je protiv, dok su pet zastupnika iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić, nezavisni zastupnik, glasali za usvajanje ovog prijedloga.

Zlatko Miletić obratio se tim povodom Valentinu Incku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojima bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

Miletić u pismu informira Incka da je njegov prijedlog po drugi put odbačen u Domu naroda PSBiH.

-Kao ovlašteni predlagač, dostavljam Vam drugi put akt od 27. januara 2019. godine na koji mi niste odgovorili - piše Miletić i podsjeća da je taj prijedlog "pao" u parlamentarnoj proceduri 23. januara prošle godine.

-Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Vam dostavljam kao instituciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa ciljem da vas pozovem da korištenjem dodatnih ovlasti iz Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH nametnete ove izmjene zakona imajući u vidu da su presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju obavezujuće za sve institucije u Bosni i Hercegovini - napisao je Miletić te je dodao:

-Neću posebno elaborirati pravosnažne presude sudova u Bosni i Hercegovini, kao ni Vaša obećanja, data javno u više navrata građanima BiH,da ćete ovo pitanje riješiti na traženi način - stoji na kraju pisma državnog zastupnika Zlatka Miletića visokom predstavniku Valentinu Incku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.