IMENOVANJA

Bitka u SDA zbog pozicija u BHANSA-i: Ko ne želi Rečicu, a gura Emilu Krvavac

Da bi Krvavac uopće konkurirala na mjesto zamjenika, Alan Bajić, direktor Aerodroma Sarajevo, izdao lažnu potvrdu

Rečica: SDA ga, očigledno, ne želi. Avaz

Piše: M. Aščić

13.4.2021

U SDA još traje žestoka unutarstranačka bitka ko će biti zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).

Iako je konkurs za Upravu davno okončan, Vijeće ministara BiH još nije imenovalo drugog zamjenika generalnog direktora, a radi se o poziciji koja pripada Bošnjacima.


Bila treća

Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 25. marta donijelo rješenje o imenovanju Davorina Primorca za direktora BHANSA-e i Tomislava Marinkovića za zamjenika direktora - rukovodioca Sektora za operacije, tehniku i servis u BHANSA-i. Primorac je i do sada bio na dužnosti direktora.

Direktor i zamjenik direktora su nakon provedene konkursne procedure imenovani na prijedlog Vijeća Agencije na mandat od pet godina. Iako je proveden konkurs i za drugog zamjenika direktora iz reda bošnjačkog naroda, taj prijedlog je odbijen. Razlog su očita neslaganja u SDA u vezi s ovim imenovanjem. Na konkursu je prvoplasirani bio aktuelni zamjenik Nudžeim Rečica, čiji je prijedlog Vijeće ministara odbilo.


BHANSA: Imenovana dva člana Uprave, čeka se još jedan. Avaz

No, na sjednici Vijeća BHANSA-e prije nekoliko dana jednoglasno je ponovo predložen Rečica za ovu poziciju. Sada je pitanje hoće li ga Vijeće ministara opet imenovati. Ako bude odbijen novi prijedlog, konkurs će biti poništen. Iza ove trakavice, ustvari, krije se želja SDA da se na ovu poziciju imenuje Emila Krvavac, koja je na konkursu bila treća.

Da bi Krvavac uopće konkurirala na ovu poziciju, Alan Bajić, direktor Aerodroma Sarajevo, izdao je lažnu potvrdu kako bi se mogla prijaviti na konkurs za izvršnu direktorsku poziciju u BHANSA-i, zbog čega je dva puta davao iskaz u SIPA-i, koja istražuje ovaj slučaj.


Ključna uloga

Radi se o potvrdi da je „imala ključnu savjetodavnu ulogu u adekvatnoj pripremi projektne dokumentacije u razvojnim projektima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo“, iako je niko nikada nije ni vidio na aerodromu.

Da bi konkurirala za direktorsku poziciju u BHANSA-i, Krvavac je morala imati iskustva u vođenju projekata iz oblasti civilne avijacije.


Istraga Tužilaštva BiH

Prema naredbi Tužilaštva (tužiteljice Biljane Simeunović), pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu već mjesecima saslušavaju aktere koji su bili upoznati s korupcijskim skandalom u vezi s izdavanjem dozvole. Prijava protiv Bajića i više osoba stigla je u Tužilaštvo prije dva mjeseca.

Osim Bajića, iskaze su dali i Krvavac, ali i izvršni i tehnički direktori aerodroma, te Samra Pehilj, sestra Kemala Kozarića, bh. ambasadora u Beču. Iskaz je dao i Ibrahim Veljić, ali i pojedini članovi Upravnog i Nadzornog odbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.