NA LICU MJESTA

Komemoracija generalu Divjaku: Umjesto mržnje, odabrao je ljubav

Prisutni koji su došli da odaju posljednji pozdrav generalu Divjaku upisali su se u knjigu žalosti

A. Čengić - A. Ovčina

U Narodnom pozorištu u Sarajevu počela je komemoracija generalu Jovanu Divjaku koji je preminuo u četvrtak.

Prisutni koji su došli da odaju posljednji pozdrav generalu Divjaku upisali su se u knjigu žalosti.

Među prvima koji su došli je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Potom su došli i bh. reditelj Danis Tanović, doktor Dragan Stevanović,članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane Sifet Podžic, glumac Mirvad Kurić, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Duška Jurišić, voditeljica komemoracije, rekla je da Divjak nikad nije bio žrtva. I onda kad su ga napadali hodao je uzdignute glave.

- Dosljedan, hrabar, ponosan - general koji je vikao: "Ne pucaj". Volio je, a uskoro ćete čuti koga je najviše volio. Hodao je uvijek uzdignute glave. Nikad žrtva, i kada jeste bio - i kada su ga napadali. Davao je nadu za BiH koju smo priželjkivali - rekla je Jurišić.

Unuk pročitao pismo

Unuk generala Divjaka, Gregor Divjak pročitao je njegovo pismo:

- Poštovani prijatelji, hvala što ste došli. Znam da vas je slomila tuga. Prisustvovao sam brojnim dženazama, sahranama, na kojima su govorili najbolje. Mnoge su počele sa "bio je dobar čovjek". E kakav sam ja bio to ćete vi reći. Vrhunac života mi je kada je unuk Gregor napisao "ponosan sam na tebe".

Da se pohvalim, ocjenjivan sam visokom ocjenom za obavljanje dužnosti. Na vama je da sudite kakav sam bio borac, saborac. Na vama je da pričate o meni. Nikome ništa nismo oduzimali ili sprječavali da posjedujete svoje. Najvrjednije je što smo pomogli u obrazovanju - pročitao je Gregor Divjak.

Bio je uz narod

O Divjaku je govorio i Muhammed Bojadži, mladić kojem je general bio kum.

- Svi dobro znamo ko je on bio, a njegova djela govore o njemu. Prije svega bio je uz narod. Bio je uz mene i moju porodicu. Iznio me iz bolnice, uz moje roditelje bio mi je najveća podrška. Pokazao mi je kako ići naprijed. Bio je humanista, a najbolji dokaz je udruženje "Obrazovanje gradi BiH". Za mene je ovo je veliki gubitak. Dedo ce živjeti u našim srcima. Neka ti je vječna slava i laka zemlja bosanska dedo - rekao je.

Glumica Minka Muftić rekla je da je teško govoriti o Divjaku, svjesni činjenice da on više nije tu.

- Teško je naći riječi kada nas neko napusti. U ovom času govoriti o Jovi Divjaku je teško. Ali riječi same dolaze. Upoznala sam ga u ratu, imali smo mnogo druženja. Obilazio je grad, ljude, tješio sve koje je susretao. Njegova srdačnost, toplina kojom je zračio ulivala je snagu da se prebrodi najgore. Imao je pravu riječ u svakom trenutku. Široka je lepeza njegovog znanja. Obilje tema, literature, filozofije, bilo je nevjerovatno. Puno toga se može naučiti. On je posjedovao harizmu i svi su to primijetili. Umjesto mržnje, odabrao je ljubav - kazala je Muftić.

Moralna lekcija

Dino Mustafić je kazao da je Divjak znao izabrati pravu stranu.

- Oni koji su imali čisto srce nisu imali problema sa izborom. Provodili smo mnogo vremena zajedno, od linije do pozorišta. Njegovo nošenje bosanske uniforme je moralna lekcija. Prilikom moje posjete Beču, kada je bio uhapšen, bio je miran, nikada neću to zaboraviti. Potvrdio sam sebi da je taj čovjek poseban. Cijela umjetnička zajednica žali danas, jer je izgubila promotora i gledaoca. Posljednji put smo se vidjeli u pozorištu. Bio je lucidan gledalac, znalac. Bilo je fantastično slušati njegov čas historije. Darovali smo mu set karata za sve predstave. Bio je idealan gledalac, kritičar. Bila je velika čast igrati pred njim - rekao je Mustafić.

Više o temi Jovan Divjak

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na