U BIH VIŠE OD 7.400 UMRLIH

Koronavirus odnosi živote: Izgubili smo ljekare, akademike, glumce, nastavnike, policajce...

Ispovijesti preživjelih i članova porodica umrlih svjedoče o patnjama kroz koje su prošli u ovakvom zdravstvenom sistemu u državi

Ostali smo bez mnogih javnih ličnosti. Avaz

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

13.4.2021

Od početka pandemije do danas viŠe od 7.400 građana u BiH preminulo je zbog komplikacija izazvanih koronavirusom.

Ispovijesti preživjelih i članova porodica umrlih svjedoče o patnjama kroz koje su prošli u ovakvom zdravstvenom sistemu u državi, pojedine porodice izgubile su i više članova, a u proteklih godinu oprostili smo se i od brojnih poznatih ličnosti koje su izgubile bitku s opakom bolešću. Među njima su zdravstveni i prosvjetni radnici, policajci, privrednici, funkcioneri, istaknuti javni radnici.


Zdravstvena kriza

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 5. aprila prošle godine preminuo je dr. Šefik Pašagić, član Svjetske zdravstvene organizacije za jugoistočnu Evropu i Epidemiološke komore SAD u BiH.

Smrt stručnjaka, koji je nekoliko sedmica ranije upozoravao na opasnosti koronavirusa, bila je uvod u najveću zdravstvenu krizu koju tada u ovom obimu nismo očekivali.

BiH je u julu prošle godine bila šokirana viješću da je u Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima u Sarajevu preminuo Amil Herak iz Ustikoline, mladić koji je imao samo 28 godina. U istoj klinici 29. jula bitku s koronavirusom izgubio je i ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević. Podrška kisikom nije bila dovoljna da prebrodi obostranu upalu pluća, pa je dan ranije priključen na respirator.

Poznati sarajevski arhitekta Sead Gološ. Arhiv


Na samom početku septembra u UKC-u Tuzla preminuo je Eldar Dropić (50), uposlenik RTV TK od njenog osnivanja.

 U septembru preminuli su 45-godišnji nastavnik vjeronauke iz Osnovne škole „Dolac“ iz Travnika Saudin Lendo i profesorica Elektrotehničke škole u Tuzli Selma Krainović. U oktobru smo izgubili i bivšeg dekana Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA-e, člana Senata Univerziteta Mustafu Memića.

Dalje, 29. oktobra u Bihaću je od posljedica korone preminuo akademik Mujo Demirović. Prof. Demirović, bivši ministar obrazovanja u Vladi FBiH, danima se borio, ali komplikacije koje je bolest izazvala na plućima nije uspio izdržati.


Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević. Arhiv

Početkom novembra bitku s virusom izgubio je pripadnik PU Ilijaš Malik Dervišević (49), dok je dan kasnije u Klinici na Podhrastovima preminuo i poznati sarajevski arhitekta Sead Gološ. Gološ je projektirao više značajnih objekata u BiH i Sarajevu.

U istom mjesecu u istoj klinici preminuo je i čuveni bh. glumac Dragan Jovičić. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Borbu s koronavirusom nije izdržao ni Fahrudin Budnjo, izvršni direktor kompanije „EuroPronet“, koji je preminuo u 50. godini.


Ugledni dr. Šefik Pašagić. Arhiv

Dana 9. novembra u UKC-u Sarajevo preminuo je dugogodišnji zdravstveni radnik, jedini pulmolog u Goraždu, prim. dr. Ferid Tutić. Ljekar koji se vratio iz penzije da pomogne kolegama do posljednjeg daha nastojao je pomoći sugrađanima.


Kraj godine

Dan poslije stigla je vijest o smrti profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Samira Beglerovića. Preminuo je i Munir Radača, pomoćnik načelnika općine Pale u FBiH, dok je 13. novembra koronavirus ugasio još jedan mladi život. Ajdin Bašić, uposlenik Druge gimnazije u Sarajevu, preminuo je u 40. godini.

Dan kasnije u Klinici za infektivne bolesti KCUS-a preminuo je akademik Hasan Muratović, rektor i dugogodišnji profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.


Poznati radiolog Rukib Mulalić. Arhiv

Krajem novembra Hitna pomoć KS izgubila je dr. Enesa Slatinu, koji je 10 dana proveo u Infektivnoj klinici KCUS-a. U 57. godini preminuo je i predsjednik FK Željezničar Admir Džubur. Dana 27. novembra u Tuzli je preminuo doc. dr. Sead Jamakosmanović (71), specijalista pulmologije u penziji i nekadašnji guverner Tuzlanskog kantona.

Krajem novembra bh. javnost je šokirana i informacijom da su u manje od mjesec preminula dva kandidata za načelnika Travnika - Mirsad Peco i Elvedin Kanafija.


Legenda sarajevske rok scene Želimir Altarac Čičak. Arhiv

Početkom decembra Goraždani su se oprostili i od Sejdalije Ferhatovića, člana Ratnog predsjedništva Goražda i dugogodišnjeg uposlenika Sekretarijata za odbranu.

Petog dana decembra u Sarajevu je preminuo dr. Abud Sarić, specijalista opće hirurgije, ratni hirurg.

U decembru smo se oprostili od gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Niz tužnih vijesti nastavljen je i u ovoj godini. Oralni hirurg Adnan Hašimbegović preminuo je 4. januara. Nekoliko dana kasnije borbu s koronavirusom nije izdržala ni specijalista ginekologije i akušerstva, prim. dr. Alica Ćurić. 



Direktor KUIP-a ZDK Šemsudin Muhić. Arhiv

U 45. godini preminuo je doktor nauka Šadi Matar, državljanin BiH jordanskog porijekla, bivši savjetnik ministra prometa BiH, politički savjetnik u Delegaciji EU u BiH. U januaru je u Kantonalnoj bolnici u Zenici preminuo i izvršni direktor za finansije „Autocesta FBiH“ Ivica Ćurić, a u Banjoj Luci zastupnik NDP-a u NSRS Aleksandar Fulurija.

U martu smo izgubili Miru Čolića Čolu, poznatog trenera skijanja, Mustafu Đelilovića, ratnog načelnika Hadžića, a Travnik je okovan tugom nakon što su za samo četiri dana preminula braća Ibrahim i Refik Horić.


Crni mart

Crni niz nastavljen je i u martu, 11. je Tuzla ostala bez dr. Adnana Burine, šefa Odjela za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla. Preminuli su i dugogodišnja uposlenica sarajevske općine Novi Grad Amela Husković, a samo nekoliko dana od smrti njegovog oca preminuo je i bivši junior KK Bosna Emir Bešović.

Također, 15. marta u KCUS-u je preminuo Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH. Na Podhrastovima je preminuo i pripadnik MUP-a KS Amir Uglješa, peti policajac do tada koji je preminuo od posljedica koronavirusa.


Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marijo Pejić. Arhiv

Za samo sedam dana marta preminuli su Hariz Joldić iz tuzlanskog naselja Plana, njegova majka Bejza i brat Fuad. U Općoj bolnici je preminuo Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH. Stanovnike glavnog grada potresla je i smrt mlade Sarajke Lejle Resić-Hasagić. Već 18. marta u Banjoj Luci preminula je dr. Olivera Protić (45), specijalista otorinolaringologije, dok je dva dana kasnije Zenica obavijena tugom zbog preranog odlaska 33-godišnje Sumeje Baždalić.

U martu su preminuli i Nermina Turković, uposlenica Ekonomskog fakulteta UNSA-e, Aida Pandur, nastavnica biologije i hemije, Emina Pandžo-Hasanbegović, profesorica sarajevskih gimnazija, Esad Baltić, inžinjer medicinske radiološke dijagnostike iz Doma zdravlja Novi Grad, Saša Markanović, Šemsudin Muhić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK, Dragan Peranović, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.


Predsjednik FK Željezničar Admir Džubur. Arhiv

Preminuo je i Želimir Altarac Čičak, legenda sarajevske rok scene, novinar, urednik i voditelj radio i TV emisija, organizator velikih koncerata. Sarajevo je ostalo i bez dr. Ibrahima Gavrankapetanovića, dugogodišnjeg uposlenika Opće bolnice, te Naile Ganić, medicinske sestre u Domu zdravlja.

Početkom aprila ove godine u Sarajevu je preminuo Armin Smajlović (36), direktor Udruženja za podršku osobama s intelektualnim teškoćama „Oaza“, a preminuo je i dugogodišnji zdravstveni radnik Mensur Merdžanić (45) iz Fojnice. U aprilu je preminuo i ugledni sarajevski ljekar, prim. dr. Kerim Begić, koji je skoro cijeli radni vijek proveo na Ginekološko-akušerskoj klinici. U Tuzli je preminuo poznati radiolog Rukib Mulalić, u Sarajevu nastavnik i bivši direktor OŠ “Izet Šabić” Suad Tupković.

U ovom periodu BiH je ostala i bez brojnih drugih istaknutih građana, čija smrt nije posljedica koronavirusa ili je u haotičnom periodu mediji nisu registrirali. 

Hašimbegović: Menadžer SEB grupe za BiH

Na Podhrastovima je 1. avgusta u 51. godini preminuo biznismen Almer Hašimbegović, dugogodišnji menadžer SEB grupe za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Tri dana kasnije u UKC-u RS od posljedica koronavirusa preminuo je i Srđan Vrhovac, suvlasnik kompanije „Mladegs pak“ iz Prnjavora.


Biznismen Almer Hašimbegović. Arhiv


U avgustu smo ostali i bez poznatog sportskog radnika Samira Zubovića i bivšeg direktora Finansijske policije Zufera Derviševića.

Kovačić: Zaslužan za revitalizaciju Konjica

U decembru je preminuo i arhitekta, dugogodišnji član Asocijacije arhitekata u BiH Dženan Kovačić iz Konjica. Jedan je od najzaslužnijih za urbanističku revitalizaciju Konjica, a kruna tih poduhvata bila je rekonstrukcija konjičke ćuprije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.