BRIFING ZA MEDIJE

Iz Evropske komisije tvrde: Nismo primili niti znamo za bilo kakav dokument Janeza Janše

Pozicija EU je vrlo jasna kada je u pitanju Zapadni Balkan i granice. Ne postoji ništa što se tu treba mijenjati, rekao Stano

Stano: Sve je jasno. Agencije

M. Aš.

13.4.2021

Pozicija Evropske unije je vrlo jasna kada je u pitanju Zapadni Balkan i granice - ne postoji ništa što se tu treba mijenjati, kazao je danas glasnogovornik Europske komisije, Peter Stano. Stano je odgovarao na novinarsko pitanje o navodnom non-paper dokumentu slovenskog premijera Janeza Janše kojeg je prema navodima nekih medija on poslao u Brisel a koji govori o "završetku raspada Jugoslavije" kao prioritetu.

Iz Evropske komisije su kazali kako ne znaju za takav dokument, te da za eventualna pitanja mediji se trebaju obratiti slovenskim partnerima ili Europskom vijeću, čijem je predsjedniku taj dokument navodno poslan.

- Nismo primili, vidjeli niti znamo za bilo kakav non-paper. Zato neću komentirati nešto što je pretpostavljeni predmet tog dokumenta a za kojeg vi kažete da su granice - kazao je Stano na briefingu za medije, odgovarajući na novinarsko pitanje o temi koja je izazvala reakcije u Bosni i Hercegovini.

On je dodao da je pozicija EU  vrlo jasna kada je u pitanju Zapadni Balkan i granice"

 - Ne postoji ništa što se tu treba mijenjati. Trebamo raditi na regionalnoj suradnji, pomirenju, to je logika procesa pristupanja,” naglasio je Stano. Dodao je da sva moguća otvorena pitanja između zemalja u regiji trebaju biti riješena u procesu koji “ne ulazi u opasne zone”, pridržavajući se EU zakona i principa.

Navode je negirao i sam Janez Janša, koji je kazao da se posljednji put susreo sa Michelom “prošle godine”. Dodao je: “teško da mu je bilo šta fizički mogao predati u februaru ili martu ove godine”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.