TUGA U SARAJEVU

Posljednji ispraćaj legendarnog generala Jovana Divjaka, sahranjen uz pjesmu "Bella Ciao"

Generalov unuk Gregor je pročitao pismo koje je njegov djed napisao kada je saznao da je bolestan

A. Čengić - A. Ovčina

Nakon emotivne komemoracije u Narodnom pozorištu mnoštvo građana uputilo se na gradsko groblju Bare gdje prisustvuju sahrani legendarnog generala Armije RBiH i velikog humanitarca Jovana Divjaka. Dok tužna povorka kretala ka grobnom mjestu svirala je pjesma Kemala Montena "Sarajevo ljubavi moja", a slavni general je sahranjen uz taktove pjesme "Bela ćao".

Njegova smrt duboko je potresla građane BiH i sve istinske patriote jer je Divjak bio simbol opstanka naše domovine tokom agresije.

On je preminuo u četvrtak u Sarajevu. Komemoraciji su prisustvovale brojne poznate ličnosti.

Među prvima koji su došli je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Potom su došli i bh. reditelj Danis Tanović, doktor Dragan Stevanović,članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane Sifet Podžic, glumac Mirvad Kurić, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Generalov unuk Gregor je pročitao pismo koje je njegov djed napisao kada je saznao da je bolestan. To pismo je bilo svojevrsni oproštaj od porodice, prijatelja, saboraca, Sarajeva i BiH koju je neizmjerno volio i što je mnogo puta iskreno i dokazao.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na