PODRŽALI PROFESORE

Studenti Filozofskog fakulteta: Ne zahtijevamo odgovore, već odgovornost

U online peticiji koju su pokrenuli pozivaju i ostatak javnosti da podrže zahtjeve sa protesta 6. aprila koji su upućeni nadležnima

Inicijativa "Borba za život", mirna šetnja 6. aprila. E. Hasić

A. K.

13.4.2021

Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu su podržali profesore koji su potpisnici otvorenog pisma "Zahtjev za život i dostojanstvo". 

U online peticiji koju su pokrenuli pozivaju i ostatak javnosti da podrže zahtjeve sa protesta 6. aprila koji su upućeni nadležnima.

- Ohrabreni njihovim pismom, kao odgovorne studentice i studenti i budući akademski građani i građanke, stojimo iza zahtjeva građana i građanki Bosne i Hercegovine, te smo spremni učestvovati u inicijativama i borbama za prava svakog čovjeka na dostojanstven i siguran život.

Naši uslovi su jasni, nedvosmisleni i principijelni. Želimo da naše institucije, u prvom redu državne i entitetske, budu servis svim građanima pokazujući potpunu, u skladu sa humanističkim vrijednostima, brigu za čovjeka u cjelini, posebice kada su u pitanju fundamentalna i egzistencijalna pitanja, braneći interese dostojanstvenog i slobodnog života - naveli su.

Naglašavaju da biraju život i budućnost u BiH.

- Odlučno i spremno kažemo NE manipulacijama prvoga reda i dugogodišnjem opresivnom vladajućem sistemu te ne zahtijevamo odgovore, već odgovornost podržavajući svaku savjesnu i društveno bitnu inicijativu koja dolazi od reda građanki/ana Bosne i Hercegovine. Stoga, pozivamo i ohrabrujemo ostatak, u prvom redu studente i studentice Univerziteta u Sarajevu, ali i šire da nam se pridruže i doprinesu ozdravljenju sredine u kojoj živimo - poručuju.

Podsjećamo, više od 50 profesora i saradnika s Filozofskog fakulteta u Sarajevu podržalo je prošle sedmicee zahtjeve građana okupljenih oko inicijative "Borba za život". Naveli su da je nenabavka vakcina ubistvo s predumišljajem. Zbog toga su pozvali vlast da podnese ostavku zbog nenabavke vakcine protiv koronavirusa i neodgovarajuće reakcije na pandemiju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.