NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Prije nego što zapostite, obavezno se posavjetujte s ljekarom

Preskakanje redovnih stomatoloških posjeta tokom perioda pandemije može dovesti do mnogo više problema nego što mislite

Avaz.ba

13.4.2021

Prva priloga "Porodica i zdravlje". Avaz

TEMA: Prije nego što zapostite, obavezno se posavjetujte s ljekarom

Ugledna nutricionistkinja Inga Marković objasnila je kako trebaju postiti osobe koje imaju zdravstvene probleme. Rizik je povećan kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, a na inzulinskoj su terapiji ili terapiji koja dovodi do hipoglikemije. Rizik je veći i kod osoba s hipertenzijom, jer dugo uzdržavanje od jela i pića dovodi do pada krvnog pritiska, zatim za osobe s gastrointestinalnim problemima, gdje bolest zahtijeva redovno uzimanje adekvatnih obroka i tako dalje. Sve osobe u riziku trebale bi se posavjetovati s ljekarom prije nego što se odluče da poste, a kako bi smanjile rizik po tjelesno zdravlje.

STOMATOLOGIJA: Prof. dr. Muhamed Ajanović pojašnjava zašto je važna redovna kontrola zuba i desni. Preskakanje redovnih stomatoloških posjeta tokom perioda pandemije može dovesti do mnogo više problema nego što mislite. Mnogo je pacijenata propustilo redovne stomatološke preglede i ordinacijska čišćenja zuba tokom protekle godine zbog COVID-19.

PEDIJATRIJA: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević pojašnjava zašto je važno obrezivanja ili sunećenja za zdravlje djece. Iz medicinski razloga cirkumcizija se obavlja kod fimoze (nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića), ožiljnog prepucija koji je nastao zbog čestih upala (balanoposthitis) i parafimoze (nemogućnost vraćanja prepucijuma u normalni položaj nakon nasilnog prevlačenja istog preko glavića).

VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA: Na pitanja odgovorio dr. Edin Buljugić, fizijatar, a za naredni broj pitanja možete slati za prof. dr. sc. med. Jasmina Čaluka, internista kardiolog. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].

I JOŠ: Držite žile u formi uz pomoć pravilne prehrane; Trikovi koji će vam pomoći da se hranite zdravo; Koristi vježbanja kašalj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.