NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

VSTV izmjenom Poslovnika omogućilo izuzimanje glavne disciplinske tužiteljice BiH

Naime, kako je rečeno na sjednici trenutna praksa je da ukoliko se usvoji izuzeće glavne disciplinske tužiteljice BiH onda pada cijeli UDT jer niko ne može preuzeti predmete

Sa današnje sjednice VSTV-a. E. Halimić

Piše: Erdin Halimić

14.4.2021

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) na današnjoj sjednici usvojilo je izmjene Poslovnika VSTV-a BiH, a kako bi se u narednom periodu omogućila praksa izuzimanja glavnog disciplinskog tužioca.

Naime, kako je rečeno na sjednici trenutna praksa je da ukoliko se usvoji izuzeće glavne disciplinske tužiteljice BiH onda pada cijeli UDT jer niko ne može preuzeti predmete.

- Na predsjedištvu VSTV-a smo razmatrali izmjene Poslovnika, a kako bi prevenirali zastoje u vođenju postupaka i to uvođenjem instituta vanjskog disciplinskog tužioca. Mislim da će to doprinijeti kvaliteti jer ćemo na listi imati kvalitetne i stručne sudije i tužioce. Putem mail-a trebamo pitati sudije i tužioce žele li učestvovati na privremenoj listi, dok se ne uspostavi stalna lista vanjskih disciplinskih tužioca - kazao je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.


Nužna izmjena

Član VSTV-a Mustafa Šabić ovom prilikom upitao je ukoliko se izuzme glavni tužilac u nekom Tužilaštvu dali to znači da niko od tužilaca ne može preuzeti slućaj?

- Ako to nije praksa, a znam da nije onda mislim da trebamo da idemo na izmjene Zakona. Ne vidim ko bi bio protiv takvih izmjena Zakona - kazao je Šabić.

Član VSTV-a Davor Martinović kazao je da povlači svoj prijedlog da se ova tačka skine s dnevnog reda.

- Nama je nužna izmjena cijelog Poslovnika. Meni nije jasno da u UDT-u imamo ljude koji nikad nisu napisali optužnicu, meni to nije jasno. Ukoliko prihvatimo ovu izmjenu koliko sam ja shvatio imat ćemo nešto poput CMS-a, a onda se govori da ćemo mi imenovati tužioca - istakao je Martinović.

Član Vijeća Hajro Pošković kazao je da Vijeće određuje zamjenskog disciplinskog tužioca, a nakon što softver izbaci jedno ime.

- Ukoliko odemo u ovom pravcu i kad dobijemo imena mi ćemo ih ubaciti u kompjuter i napravit će se softversko rješenje koje će birati postupajućeg tužioca, kao i kod disciplinskih komisija. Može se to uraditi, ali potrebno je određeno vrijeme. Bit će to lista koju ćete vi pojedinačno usvojiti - naglasio je Pošković.

Predsjednik Lagumdžija istakao je da Vijeće sa liste birati tužioce.

- Vidjet ćemo kako ćemo dodatno definirati i naziv programa. U slučaju izuzeća glavnog disciplinskog tužioca, Vijeće određuje osobu koja će voditi postupak, a uz pomoć softvera. Ukoliko ovo ne usvojimo morali bi mijenjati koncept UDT-a. Ukoliko i ovo ne usvojimo moramo ići na izmjene Zakona, a znate kako to sporo ide - pojasnio je Lagumdžija.



Postoji praksa

Članica VSTV-a Biljana Simeunović napomenula je da Vijeće ima prethodnu praksu po ovom pitanju.

- U slučaju da se izuzme disciplinski tužilac Vijeće će odrediti pravnika koji će voditi predmet. Mislim da nam je to šef pravne službe rekao da niti jedan predmet nije bio pozitivan rezultat kad je predmet vodio neko iz Sekreterijata VSTV-a - naglasila je Simeunović.

Član VSTV-a Mahmut Švraka upitao je šta znači izuzeće glavnog disciplnskog tužioca.

- U Zakonu o VSTV-u je dato pogrešno rješenje. Izuzeće glavnog disciplinskog tužioca trebalo bi značiti da imaju drugi tužioci. Mi ćemo na ovaj način napraviti da se angažuje neki tužilac ili sudija koji je niti vodio predmet niti je optuživao. Nama je ostalo jedino ovo rješenje, ali konceptualno i sistemski to nije dobro. UDT je zato osnovan i to treba da vodi, a neko sa strane. Jer kad se spusti optužnica onda obično ti predmeti padaju - smatra Švraka.

Predsjednik Lagumdžija istakao je da bi najbolje bilo da se usvoje izmjene Zakona o VSTV-u i na taj način se odblokira da neko iz UDT-a vodi i preuzima slučajeve umjesto glavne disciplinske tužiteljice.

Članica VSTV-a Željka Radović kazala je da trenutno u UDT-u niti jedan tužilac nije ušao u sudnicu niti vodio istragu.

- Ubacila bi u izmjene Poslovnika da ovi vanjski disciplinski tužioci moraju imati barem 6-7 godina iskustva rada na disciplinskim slučajevima - istakla je Radović.

Šabić je istakao da je neophodno napraviti mali interni konkurs.

- Konkurs na koji će se prijaviti tužioci koji žele. I onda formiramo listu. Što reče kolegica Željka ne ulaze u sudnicu, razlika u smislu kvalitete - kazao je Šabić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.