ČIJA JE ODGOVORNOST

Zeljković: Institut za javno zdravstvo RS dostavio hladnjak, oni čuvali vakcine u svom zamrzivaču

Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom, kaže Zeljković

Zeljković: Ispitati slučaj. Nezavisne

Nezavisne

14.4.2021

Dom zdravlja Prijedor vakcine protiv koronavirusa nije čuvao u hladnjaku koji im je dostavio Institut za javno zdravstvo i Vlada RS, već u svom zamrzivaču, pišu Nezavisne.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, komentarišući propadanje 1.300 vakcina u Domu zdravlja Prijedor kazao je dao je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca zbog čega su sada vakcine neupotrebljive.

-Nama su potrebne dodatne informacije da vidimo šta se tačno desilo i na koji način - rekao je Zeljković, dodajući da su zaposleni u domovima zdravlja u RS prošli obuku u vezi s procesom vakcine, koju je Institut organizovao.

-Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom. U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu - rekao je Zeljković.

Napomenuo je još jednom da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvene ustanove, one predstavljaju odgovornost te zdravstvene ustanove.

-Institut koordinira način dopremanja i skladištenja vakcina, prisutni smo savjetodavno, ali mora postojati osnovna doza discipline i odgovornosti kada govorimo o ovako osjetljivoj materiji, kao što su vakcine - poručio je Zeljković, dodajući da u RS postoji 55 domova zdravlja, te da Institut ne može u svakom trenutku imati nadzor nad stanjem hladnog lanca u svakoj od ovih ustanova.

-Odgovornost za hladni lanac traje 24 sata dnevno i ne prestaje sa završetkom radnog vremena - zaključio je Zeljković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.