DIJASPORA SE VRAĆA KUĆI

Nelson na forumu bh. dijaspore: Oni imaju veliki uticaj na zajednice iz kojih potiču

Premijer KS Edin Forto je naveo da Vlada KS planira otvoriti tehnološki park za IT kompanije

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH. Arhiva

A. K.

14.4.2021

Održan je sedmi biznis forum bh. dijaspore "BHdiaFor" s porukom "Dijaspora se vraća kući".

Izraženo je uvjerenje da će 2021. biti godina ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine i da dijaspora igra ključnu ulogu u podršci novom iskoraku u razvoju i obnovi privrede nakon udara izazvanog pandemijom.


Dijaspora investira

U uvodnom obraćanju ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson (Eric) rekao je da forum predstavlja važnu i dobro tempiranu priliku za razmatranje načina za povećanje investicija iz dijaspore koje će stvoriti nova radna mjesta.

- Članovi bh. dijaspore već imaju veliki uticaj na zajednice iz kojih potiču jer imaju bolji uvid u stanje na terenu i voljni su investirati gdje drugi nisu - istakao je Nelson.

Dodao je da je uticaj investicija iz dijaspore najvidljiviji u malim lokalnim zajednicama koje imaju problema da privuku uobičajene oblike investicija.


Licencirana škola za IT

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naveo je da Vlada KS planira otvoriti tehnološki park za IT kompanije u kojem bi mogle raditi, sarađivati i školovati budući kadar.

Također, naglasio je da bi trebalo uložiti u otvaranje licencirane visoke škole za IT struku kakvih ima samo nekoliko u svijetu, kojoj bi bila ponuđena lokacija u Domu mladih.

Na forumu su predstavljena i pozitivna iskustva ulaganja dijaspore u Kanton Sarajevo, Grad Prijedor i Opštinu Lopare.

Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa je USAID kroz projekt "Diaspora Invest" koji je u posljednje četiri godine podržao više od 140 preduzeća pokrenutih zahvaljujući inicijativi ili direktnoj investiciji bh. iseljeništva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.