BIH I SVIJET

Svjetski državnici na posao putuju biciklima, Turković ide u šoping s pratnjom

Zanimljivo da pravilo o pratnji koje navodno važi za bh. političke službenike, ne važi i za one svjetske

Bisera Turković i Angela Merkel. Arhiv

Piše: D. Hadžović

14.4.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković još jednom je zgrozila javnost svojim sramotnim ponašanjem. Naime, kako se moglo vidjeti na fotografijama, Turković je sa dva službena vozila na kojoj su bila rotaciona svjetla otišla u prodavnicu, a sa njom su bili i tjelohranitelji.


Turković u šopingu. Arhiv

Turković protiv svijeta

Da stvar bude gora, Turković je nakon novog skandala nastojala sebe opravdati tvrdnjom da ona konstantno mora biti pod službenom pratnjom.

- Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze - napisala je Turković.

No, zanimljivo da ovo pravilo koje navodno važi za bh. političke službenike, ne važi i za one svjetske. Spomenimo samo neke primjere.

Nizozemski premijer Mark Rute (Mark Rutte) poznat je po tome što na posao dolazi biciklom, naravno, bez ikakve pratnje.

- Nizozemska je mala država i zato volimo biciklizam. Moramo doći od tačke A do točke B. Naravno, mnogi od nas koriste i automobil, ali ta opcija podrazumijeva zagušenja u prometu i štetan utjecaj automobila na okoliš, objasnio je Rute svoje dolaske biciklom na posao.


Holandski premijer biciklom odlazi na posao. Arhiv

Za njemačku kancelarku i vjerovatno najmoćniju osobu Evrope Angelu Merkel poznato je da u kupovinu odlazi sama, što potvrđuje i mnoštvo fotografija koje o tome svjedoče.


Njemačka kancelarka u šopingu. Arhiv

I esktravagantni premijer Velike Britanije Boris Johnson na posao često dolazi biciklom.


Britanski premijer na biciklu. Arhiv

Bicikl kao prevozno sredstvo za odlazak na posao koristi i gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan).


Gradonačelnik Londona na biciklu. Arhiv

I Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), bivši gradonačelnik Njujorka, kandidat za nominaciju Demokratske stranke na izborima i jedan od najbogatijih ljudima svijeta, bio je čuven po tome što je kao gradonačelnik na posao putovao podzemnom željeznicom te pritom rado komunicirao s građanima. Na ovaj način Blumberg je i ličnim primjerom želio pokazati da iskreno stoji iza svojih zalaganja za smanjenje zagađenja životne okoline.


Michael Bloomberg u Subwayu. Arhiv

Ovo je samo manji dio od mnogobrojnih svjetskih političara i funkcionera koji, bez velike pompe, žive i kreću se kao i svaki prosječan građanin.

Postavlja se pitanje da li je su za bh. političare zaista predviđene rigorozne mjere cjelodnevne pratnje koji ne važe u velikoj većini ostatka svijeta, kako to tvrdi Biser Turković, ili se radi o već nebrojeno puta viđenom bahaćenju domaćih političara i zloupotrebe svih mogućih resursa koje im obezbjeđuju i finansiraju bh. građani. Također, još čekamo da nam minstrica Turković navede Zakon, podzakonski propis ili drugi akt kojim je propisana obavezna 24-časovna službena pratnja i dva službena vozila za zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čak i kada obavlja privatne obaveze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.