PRESS KONFERENCIJA

Grlić Radman nakon sastanka s Turković: Hrvatska će BiH donirati vakcine

Naši prijateljski odnosi su iznimno važni, bezuvjetno podupiremo cjelovitost BiH, naglasio je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman i Bisera Turković. A. Čengić

Piše: A. Čengić

14.4.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas sa  ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Nakon sastanka ministrica Turković je rekla da su razgovarali o mnogo tema.

- Vjerujem da dobrosusjedski odnosi između ove dvije zemlje će se nastaviti, uprkos svih problema sa kojima se susrećemo. Jedna od tema razgovora bila je kako riješiti pitanja vezane za koronavirus. Razgovarali smo o mogućnosti da se uspostave kontakti i kako bolje surađivati u unapređenju donošenja mjera. Virus ne poznaje granice, ali željeli bismo da se olakšaju mogućnosti prelaska granica za bh. građane. Razgovarali smo i o političkim odnosima o pismu koje je Blinken proslijedio BiH, odnosno o principima koji govore o malim izmjenama. Da konačno dođemo u rješavanju slučaja Sejdić Finci, ali Izbornog zakona. Ovo je godina usvajanja izmjena - rekla je Turković.

Naglasila je da postoji međudržavno poštovanje.

- Važno je da aktivnosti Hrvatske idu u pravcu bržeg priključivanja BiH EU. Unutrašnja pitanja BiH ostaju unutrašnja pitanja BiH. Razgovarali smo o Trgovskoj gori i dogovorili smo se da trenutno nismo u mogućnosti riješiti ovo pitanje. Razmjene i formacija će ići onako kako trebaju. Dotakli smo se i pitanja neometanog izlaska na more, o imovini i potraživanjima imovine - rekla je Turković.

Ministar Radman naglasio je da je BiH njegova domovina jer je rođen u Tomislavradu, a supruga mu je iz Bugojna.

- Naši prijateljski odnosi su iznimno važni. Bezuvjetno podupiremo cjelovitost BiH. U Hrvatskoj imate sigurnog partnera. Želimo pokazati da još intenzivnije želimo izgraditi bolje odnose. Na posljednjem Vijeću naglasio sam potrebu za zajednički pristup BiH. Non paper obrazlaže tu inicijativu. I prije rasprave sam došao predstaviti taj dokument. Mi smo spremni pržziti pomoć. Osim o našoj političkoj podršci na međunarodnom planu, sa ministricom sam razgovarao o pružanju tehničke pomoći. Sve sto bude trebalo mi ćemo rado pomoći. Smatramo da iduće razoblje donosi prilike da se riješe pitanja reformi, kao i pitanja uspostave stabilne BiH. Pozdravljamo i rad naših američkih partnera. Pandemija nas je zakovala u našem radu i to su sada veliki izazovi. Zadovoljstvo mi je kako mogu izvjestit da je vlada Hrvatske želi donirati cjepiva BiH. Želimo pokazati solidarnost i uskoro ćemo dostaviti cjepivo. Za realizaciju je potrebno ispostovati procedure i u narednih danima ćemo imati precizne podatke o datumu isporuke i količini cjepiva - rekao je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.