OTPOR AGRESORU

Na današnji dan prije 29 godina formirana je Armija Republike BiH

Tokom skoro četverogodišnje agresije za odbranu domovine, život su dali najbolji sinovi naše zemlje

M. Aš.

Golobradi mladići učestvovali u odbrani države

Foto: Arhiv


Na današnji dan prije 29 godina, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH.

Nastala je od jedinica Teritorijalne odbrane i dobrovoljaca koji su se odlučili suprotstaviti zločinačkom pohodu JNA i srpske vojske na našu domovinu, koji su, samo u prvim danima agresije, ubili, odveli u logore, silovali, mučili, protjerali iz svojih domova na desetine hiljada Bošnjaka i Hrvata.

Formiranjem Armije počeo je organiziran otpor agresoru. Tokom skoro četverogodišnje agresije za odbranu domovine, život su dali najbolji sinovi naše zemlje.

Za prvog načelnika Glavnog štaba izabran je general Sefer Halilović, koji će na ovoj poziciji ostati do 1993. godine. Za njegove zamjenike imenovani su Jovan Divjak i Stjepan Šiber. 

  • Osnovana je 15. aprila 1992. godine

    Osnovana je 15. aprila 1992. godine

    Foto: Arhiv


Sjedište Armije RBiH je bilo u Sarajevu, a umjesto Halilovića, komandant postaje general Rasim Delić, koji će to ostati do kraja agresije na našu domovinu.

Armija BiH je bila sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije BiH je pogino veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih.

Snage koje su uspjele odbraniti BiH su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku FBiH, a potom su, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH, za koje mnogi kažu da su nešto što najbolje funkcionira u državi.

Više o temi Armija RBiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na