OTKRIVAMO DETALJE

Pola tone kokaina zaplijenjeno u Pločama trebalo završiti u Hercegovini, šta je s firmom iz Tuzle

U cijeli slučaj uključeno i Tužilaštvo BiH, ne postoji firma s područja Tuzlanskog kantona koja je naručila banane

Miralem Aščić

Droga bila na dnu kontejnera s bananama

Foto: Agencije


U toku je opsežna istraga policijskih agencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zapljeni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. marta u luci Ploče u kontejneru s bananama. Vrijednost zaplijenjenog kokaina na narkotržištu iznosila bi 130 miliona KM (65 miliona eura), ali po robu pune dvije sedmice niko nije došao, iako su istražitelji čekali danima kako bi naručioce ove pošiljke uhvatili na djelu.

Susjedne zemlje

Kokain sakriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u "sendviču" lima, stigao je brodom iz Ekvadora, a sumnja se da su narkodileri imali doušnike u luci, ali i među carinicima koji su im dojavili za zapljenu.

Zvanično je iz dubrovačke policije rečeno da je zaplijenjena droga bila namijenjena za distribuciju u susjednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

Iako su prekjučer hrvatski mediji objavili, pozivajući se na policijske izvore, da trag vodi do firme s područja Tuzlanskog kantona, izvori „Avaza“ navode da firma iz Tuzle koja je navodno naručila banane uopće ne postoji.

  • Droga bila na dnu kontejnera s bananama

    Droga bila na dnu kontejnera s bananama

    Foto: Agencije


U cijeli slučaj uključeno je i Tužilaštvo BiH, a odnedavno i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Nezvanično saznajemo da je kokain trebao završiti na području Hercegovine. Navodno, policija je namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu.

Tačno odredište

Sumnja se da je tačno odredište šlepera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg i da je zatim droga trebala biti dalje distribuirana.

Za sada niko nije uhapšen, ali, uz koordinaciju bh. i hrvatske strane, steže se obruč oko naručioca kokaina.

Ko će odgovarati

Pitanje je samo do kojeg će se nivoa u narkolancu potezati odgovornost za to što 575 kilograma čistog kokaina nije donijelo milionsku dobit, nego je završilo u rukama policije. ''Jutarnji list'' jučer je naveo da se zasad niko od uhapšenih u akcijama u protekla dva mjeseca ne dovodi u vezu s ovom pošiljkom droge.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na