SRBIJA

Dodik od Vučića preuzeo donaciju od 20.000 doza vakcine "Sputnjik V"

Vučić je također naveo da je u ovom institutu jučer izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ''Sputnik V''

Dodik se zahvalio Vučiću na donaciji. RTRS

Srna

15.4.2021

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije uručio je danas donaciju od 20.000 doza ruskih vakcina "Sputnik V" preuzeo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

On je donaciju preuzeo tokom posjete Institutu za virusologiju i serume "Torlak" u Beogradu, a ovom prilikom Vučić je najavio da će se na ovom institutu proizvoditi ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa.

Vučić je također naveo da je u ovom institutu jučer izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ''Sputnik V''.

-Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, vidjet ćemo, ali vjerujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina. Ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbjedimo sve potrebe Srbije. Ali, ne samo Srbije, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni - rekao je Vučić.

Dodik je zahvalio Srbiji zbog pomoći Bosni i Hercegovini, te je potcrtao da je to učinjeno bez oklijevanja i to svima ravnomjerno RS-u, FBiH i Kantonu Sarajevo.

-Mi smo zbog ukupnih odnosa na nivou BiH pokazali potpuni neuspjeh u nabavci vakcina. Mi smo uspjeli da obezbjedimo nešto, do sada je u RS-u oko 50.000 ljudi vakcinisano. Želim da ukažem na činjenicu da je Srbija lider u nabavci vakcina i vjerujem da će proizvodnja vakcina ovdje bitno riješiti problem vakcina u regionu", rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.