MINISTAR ZDRAVSTVA

Anto Matić: U SBK vakcinisano 3.500 ljudi, još ništa od masovne vakcinacije

Na pitanje kako ide prijava građana na imunizaciju u domovima zdravlja, kazao je da se čekaju značajnije količine vakcina

Matić: Imamo 2.400 osoba u zdravstvu, plus osoblje i štićenici domova za stare. D. Pucar

Piše: D. Pucar

15.4.2021

Samo za zdravstvene radnike, osoblje i štićenike domova za stare Srednjobosanskom kantonu treba još oko 2.000 doza vakcina, kazao je to ministar zdravstva Anto Matić nakon današnje sjednice kantonalne Vlade.

- Dosad je u kantonu vakcinisano oko 3.500 ljudi, uglavnom zdravstvenih djelatnika i nešto domova za stare. Riječ je o vakcinama koje su nam donirane, a uskoro kroz COVAX mehanizam očekujemo značajnije količine vakcina - rekao je Matić.

Od samostalne nabavke vakcina, kaže ministar, nema ništa.

- Veledrogerije su se izjasnile da ne mogu nabaviti malu količinu vakcina koju kantoni trebaju - rekao je Matić.

Da bi se imunizirale najugroženije skupine, svi medicinski radnici te osoblje i štićenici domova za stare, kantonu treba još 2.000 vakcina.

- Imamo 2.400 osoba u zdravstvu, plus osoblje i štićenici domova za stare. Nakon toga ćemo vakcinisati ugrožene skupine, dijalizirane, transplantirane, starije osobe - rekao je Matić.

Na pitanje kako ide prijava građana na imunizaciju u domovima zdravlja, kazao je da se čekaju značajnije količine vakcina.

- Dok ne dođu neke značajne količine vakcina nećemo pozivati građane da se masovno prijavljuju - zaključio je Matić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.