DAN ARMIJE RBIH

Komšić i Džaferović: Carevine su propadale, a BiH je opstajala

BiH je sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, kazao je Džaferović

Šefik Džaferović i Željko Komšić. Avaz

Piše: A. K.

15.4.2021

Prilikom obilježavanja Dana Armije RBiH, članovi Predsjedništva BiH komentirali su "non-paper" koji navodno govori o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu, a koji je objavio slovenski portal necenzurirano.si.

Željko Komšić je rekao da koliko on vidi, po tom dokumentu Bosna i Hercegovina ne bi ostala i da bi došlo do ujedinjena RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske. 

- Taj papir, da politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo o kojem treba da pričamo. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svjetlu, obasjano svjetlima medijima, vjerujem da se mnogi pitaju šta je ovo. To liči na to da ne treba vam slon upasti u oko da vidite da slon ide na vas. Nisu stvari iznenada i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču - rekao je Komšić.

Istakao je da se više ne može govoriti o umjerenoj kršćanskoj desnici, te dodao da su "evropski prijatelji" vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i Hitlera.

Odgovorio je na pitanje novinara zašto se čekalo 40 dana da se izađe u javnost sa navedenim non paperom te je rekao kako je slovenski predsjednik to rekao nezalažući se za tu ideju, nego izražavajući zabrinutost zbog tih ideja. 



Carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje historije zahvaljujući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obilježavamo, rekao je Džaferović i pozvao sve da nešto nauče iz toga.

Kazao je da ne zna odakle su došli aktuelni "non paperi".

- Ja sam vidio da postoje, postoje napisi u medijima. To je dovoljan signal za uzbunu. Mi ćemo učiniti sve da tu stvar raskrinkamo. Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH - rekao je.

Džaferović smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

- Znamo odranije da radikali imaju agende, žele napraviti haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može biti da se neko ponaša na ovakav anticivilizacijski način. Kada bi cijeli svijet poprimio mantru ili pravilo ponašanja koje zastupaju te retrogradne snage, onda nema budućnosti za svijet, ni za koga. Toga moraju biti svjesne i države u kojima djeluju takve osobe, grupe i pokreti. Evropa se bori protiv toga - kazao je.

Na pitanje da li je ovo jedan vid pritiska i lobiranja u vezi s ograničenim izmjenama Ustava, Džaferović je kazao da se dešavanja mogu tumačiti na različite načine.

- Ovo što se dešava možemo tumačiti na različite načine, pa i na taj. Mislim da je ovo gore od toga. Ovo vodi BiH i cijeli region u rat, to je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti ni pod koju cijenu da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet. Toga moraju biti svjesni svi. Oni koji to žele i rade na tome, uvlače i Bosnu i Hercegovinu i region i Evropu u rat. Mislim da to nikome ne odgovara - smatra Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.