OTVORENO

Advokat porodice Palić Damir Koldžo za „Avaz“: Tražili smo dokumentaciju, KCUS nam ne odgovara

Uložen je prigovor na liječenje i u skladu s tim je KCUS trebao formirati komisiju, rok je bio 10 dana, a povratnu informaciju još nisam dobio, kaže Koldžo

Advokat Koldžo: Angažirala ga porodica Palić. Avaz

Piše: A. Čengić

15.4.2021

Mirela Palić najavila je tužbu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog, kako je istakla, nemara u liječenju njenog supruga Seada Palića, koji je na respiratoru preminuo od posljedica COVID-19. 

U izjavi za „Avaz“ brat blizanac preminulog Seada Esad Palić potvrdio nam je da će podržati Mirelu te da će zajedno tužiti KCUS.


Nalog tužilaštva

Mirela Palić je angažirala advokata Damira Koldžu da bi utvrdili u kojem pravcu dalje postupati.

- Uložen je prigovor na liječenje i u skladu s tim je KCUS trebao formirati komisiju. Ta komisija je trebala uzeti izjave od svih ljekara i medicinskog osoblja koji su učestvovali u liječenju preminuloga od 8. do 23. marta. Također, trebali bi pregledati svu dokumentaciju te utvrditi je li pacijent liječen u skladu s medicinskim propisima ili ne. Rok za izvršenje toga je 10 dana, i on je istekao. Povratnu informaciju nisam dobio - rekao nam je Koldžo.

Koldžo: Tražili obdukciju. Avaz

Dalje navodi da će pričekati još koji dan, uzimajući u obzir trenutnu situaciju i zatrpanost poslom. Koldžo je tražio da mu KCUS dostavi ovjerenu fotokopiju kompletne medicinske dokumentacije za preminulog Seada Palića.

- Morali su mi predati sve što ima u kartonu. Ni to nisam dobio. Tražili smo i obdukciju, ali nisam dobio odgovor. Oni ne vrše obdukciju lica koja su preminula od korone. To je stav udruženja ljekara koji vrše obdukciju. Razgovarao sam i s dva ljekara iz RS koji vrše obdukciju, međutim, potreban je nalog tužilaštva - istakao je Koldžo.

Klinička obdukcija

Kako nam je pojasnio, postoje dvije vrste obdukcije, sudsko-medicinska i klinička. Za kliničku obdukciju je potrebno pregledati tijelo od glave do pete, svaki organ, te uzeti uzorak iz svakog organa.

- Uzima se i uzrok krvi, vrše se i analize svih tekućina u tijelu. Tako se otkrije od čega je čovjek sve bolovao i od čega je stvarno preminuo. Ljekari u RS to ne mogu raditi jer, kako su mi rekli, rad na kliničkoj obdukciji, bez naloga tužilaštva, predstavlja krivično djelo. Dao sam rok KCUS-u do ponedjeljka da mi predaju ono što sam tražio, pa ćemo vidjeti - kazao nam je Koldžo.

Uključiti inspekciju

Naredni korak, kako nam je rekao advokat Koldžo, jeste ulaganje prigovora na liječenje Kantonalnoj zdravstvenoj inspekciji.

- Inspekcija bi ušla u KCUS i uzela izjave od odgovornih. Jedino je moguće uraditi obdukciju prema nalogu tužilaštva, a to bi značilo otvaranje istrage - rekao je Koldžo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.