DAN ARMIJE RBIH

Osmanović: Nastavljamo putem mira, uvijek spremni da branimo jedinu nam domovinu

Oružja su davno utihnula, ali borba i dalje traje

Brojne delegacije obilježile su godišnjicu formiranja Armije RBiH. Fena

Fena

15.4.2021

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović položio je danas cvijeće na centralni nišan i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju "Kovači", povodom obilježavanja 29. godišnjice osnivanja Armije RBiH.

I danas je ministar Osmanović na ovom simboličnom lokalitetu ponovio čestitku svim njenim ponosnim pripadnicima, koji su periodu od 1992. do 1995. godine nesebično i hrabro branili svoju domovinu.

- Oružja su davno utihnula, ali borba i dalje traje. Nastavljamo putem mira, uvijek spremni da branimo jedinu nam domovinu. Neka ti je sretan 29. rođendan Armijo Republike Bosne i Hercegovine - kazao je Osmanović.


Ponoviti najznačajnije činjenice

Naglasio je i kako nikada nije na odmet ponoviti najznačajnije činjenice koje karakterišu njeno osnivanje i djelovanje tokom agresije.

Armija RBiH, kako je istaknuto, formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, a vrhovni zapovjednik bio je tadašnji predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović.

Iako je zvanično 23. juna 1992. godine TO RBiH preimenovana u Armiju RBiH, kao zvaničan datum osnivanja Armije RBiH uzima se 15. april 1992. godine.

Za prvog komandanta, odnosno za načelnika Glavnog štaba Armije RBiH izabran je general Sefer Halilović, koji je tu funkciju obavljao do 1993. godine. Za njegove zamjenike imenovani su Jovan Divjak i Stjepan Šiber.


Najveće odlikovanje

Tadašnja Armije RBiH bila je sastavljena od korpusa koji su svoja sjedišta imali u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Bihaću, Konjicu, i Travniku.

Simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb je bio isti kao grb RBiH, uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih napisa. Najveće odlikovanje je bilo "Zlatni ljiljan".

Nakon Dejtonskog sporazuma, Armija RBiH je zajedno s HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u "Bosanske rendžere", jednu od tri brigade u okviru Oružanih snaga BiH.

Pored ministra Osmanovića, i druge brojne delegacije danas su obilježile godišnjicu formiranja Armije RBiH polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mezarju Kovači, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.