STAVOVI

Ambasada SAD u BiH o ”non paperu” za "Avaz": Neupitan je teritorijalni integritet BiH

Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta, poručili su

Ambasada SAD u BiH: Stav SAD po ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromijenjen. Arhiv

Piše: E. Halimić

15.4.2021

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država neće špekulisati o navodnim izjavama stranih državnika, "non paperu" ili prekrajanju granica na Balkanu, kazali su za "Avaz" iz Ambasade SAD u BiH. 



Stav SAD

Istakli su da je stav SAD po ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromijenjen.

- Stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređne za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo - poručili su.

Dodali su da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.


Ustav BiH

- Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH. Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanjeod napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH - kategorični su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.