SASTANCI

Nelson i Satler s Grlićem Radmanom o vladavini zakona i izbornim reformama u BiH

Reforme su potrebne za napredak BiH na putu ka EU i pružanje veće jednakosti i ekonomskog prosperiteta svim građanima

Nelson, Grli Radman i satler: Sastanak u Sarajevu. Ambasada SAD

L. S.

15.4.2021

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) i šef Delegacije EU i  specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) sastali su se danas sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Ambasade SAD u BiH, teme razgovora bile  su ekonomija, vladavina zakona i izborne reforme potrebne za napredak BiH na putu ka EU i pružanje veće jednakosti i ekonomskog prosperiteta svim građanima.

Objava na Twitter profilu Američke ambasade. Printscreen

- Ustavne promjene apsolutno su potrebne kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i BiH približila evropskim standardima. Izborna reforma u ovoj neizbornoj godini odnosi se na izgradnju temeljno slobodnijeg i pravednijeg izbornog sistema i demokratičnije BiH za sve građane. 

To zahtijeva proces koji uključuje Centralnu izbornu komisiju, civilno društvo i opoziciju - navedeno je iz Ambasade SAD u BiH.

I ambasador Johan Satler pisao je na Twitteru o ovom sastanku, navodeći da je bilo zadovoljstvo razgovarati s Grlićem Radmanom o naporima EU i SAD da podrže transparentan i uključiv proces izborne/ustavne reforme, implementirajući presude ECHR-a.


- Uz Mišljenje Evropske komisije kao putokaz, BiH ima šansu za napredak i za slobodnije i poštenije izbore 2022. godine - naveo je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.