PACIJENTI IZ GRADAČCA

Ne žele na dijalizu u Gračanicu, najavljuju isključenje s aparata

Premješteni iz odžačkog Dijaliznog centra u Gračanicu pa moraju duže putovati

E. N. / Fena

15.4.2021

Od dijalize zavise njihovi životi. Arhiv

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH uputilo je dopis u kojem navodi namjere šestero dijaliznih pacijenata iz Gradačca koji se iz protesta zbog premještanja iz odžačkog Dijaliznog centra (DC) u Gračanicu planiraju isključiti s dijalize u ponedjeljak, 19. aprila, javlja Fena.

Kako je saopćeno, već dugo traje borba ovih pacijenata kako bi ostali na liječenju u DC Odžak, gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

- Međutim, direktor Kantonalne bolnice Orašje, koja „vlada“ DC-om u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške bolesnike, 100-postotne invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje. Svima je poznato da se iz ZZOiRO Federacije BiH, tačnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju finansijska sredstva za svakog dijaliznog pacijenta, pa tako i za ovih šestero bubrežnih bolesnika iz Gradačca.


Prateći troškovi

Sigurno je da tu postoje i drugi prateći troškovi, kao što su struja i voda, što ide na teret Kantonalne bolnice Orašje. Dobili smo potvrdu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da su oni predložili bolnici Orašje i Zavodu zdravstvenog osiguranja Posavskog kantona pokrivanje drugih troškova, koje ne pokriva Federalni fond solidarnosti, u visini od 35 KM za pacijenta po jednoj dijalizi, što su odgovorni u Kantonu, uključujući i direktora bolnice u Orašju, kategorički odbili - ističu iz Udruženja.

Smatraju očiglednim da se radi o "tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenata iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, osim toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od četiri sata, imali i produženo putovanje za više od sat po veoma lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad".

Iscrpljujući povratak

- Poseban je problem njihov povratak nakon iscrpljujuće četverosatne dijalize, jer nakon dijaliznog tretmana pacijenti se nalaze u veoma lošem stanju, s padovima tlaka, mučninama i drugim nuspojavama, a put od Gračanice do Gradačca bi im bio vrlo težak, što bi sigurno utjecalo na njihovo ionako krhko zdravlje. Smatramo da je način uštede novca preko leđa dijaliznih bolesnika pogrešan, nepotreban i neopravdan - navode iz Udruženja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.