UPUĆEN APEL

SIPA: Potrebni su obavezni sistematski pregledi policijskih službenika

Jučerašnji događaj, na sreću, nije završio tragično poput događaja 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samouboistvo službenim pištoljem

SIPA. Agencije

A. K.

16.4.2021

Nakon što je sinoć na Graničnom prijelazu Rača policajac Granične policije BiH pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa mosta u rijeku Savu, reagirali su iz Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Iz ovog Sindikata kažu da ih ta vijest nije iznenadila. Godinama ukazuju na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika.

- Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopće ne reaguju. Jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samoubistvo službenim pištoljem, međutim taj događaj kao i ovaj jučer već danas je za mnoge, a pogotovo za predstavnike vlasti zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj - saopćili su.

Uputili su apel nadležnima da hitno donesu Zakon o policijskim službenicima, da bi se prevenirali i izbjegli tragičniji događaji.

- S tim u vezi, apleujemo na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine gospodina Cikotića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gospodina Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.