ONLINE SASTANAK

Grubeša i Satler: Zajedničkim naporima osigurati uspješan put BiH ka EU

Razgovarano je o velikom broju važnih pitanja koja se nalaze među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Ministar Josip Grubeša je održao online sastanak sa Johanom Satlerom. Mistarstvo pravde BiH

A. K.

16.4.2021

Ministar pravde BiH Josip Grubeša održao je online sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Johanom Satlerom (Johann Sattler).

U otvorenom razgovoru dotakli su se velikog broja važnih pitanja koja su u nadležnosti ovog ministarstva, a nalaze se i među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Strategija za reformu sektora pravde

Poseban naglasak bio je na hitnosti usvajanja izmjena Zakona o sukobu interesa i Zakona o VSTV-u BiH, na kojima kako je rekao ministar Grubeša se aktivno radi i poduzimaju sve mjere u otklanjanju mnogih nedorečenosti kako bi se ovi Zakoni čim prije našli u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je Ministarstva pravde BiH.

Pored navedenog, razgovarali su i o Zakonu o sudovima u BiH, o saradnji između BiH i Eurojust-a, zatim izradi nove Strategije za reformu sektora pravde 2021 -2024 i Akcijskom planu čiji je završetak planiran do kraja godine. 

Također, kao prioriteti svakako su spomenuti i Zakon o državnoj službi, reforma javne uprave, kao i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH na kojem predstavnici Ministarstva pravde BiH aktivno rade uvažavajući sve pristigle prijedloge i komentare.


Kandidatski status BiH

Obje strane složne su da se u ovoj godini moraju iznjedriti najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih prioriteta iz područja reforme pravosuđa, vladavine prave kao i područja javne uprave , kako bi Bosna i Hercegovina time bila korak bliže dobijanju svog kandidatskog statusa.

Satler je pozdravio napore koje provodi Ministarstvo pravde BiH, saopćeno je iz ove institucije, te naglasio da će kao i od sada nastaviti pružati stručnu i tehničku pomoć da zajednički ostvare veliki uspjeh na mnogim od navedenih pitanja.

Ministar Grubeša zahvalio je Satleru na bezrezervnoj podršci, naglasio da je njegovo opredjeljenje za evropske integracije neupitno, te da uz svoj potpuni angažman očekuje i potpunu involviranost drugih strana jer samo zajedničkim naporima i dijalogom mogu osigurati uspješan put Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.