AVAZ OTKRIVA

Zna li Bisera Turković za ovo: Ministar Vojin Mitrović odbio službenu pratnju i vozača

Ne mislim da me neko treba čuvati od mog naroda, kazao je za "Avazov" portal Mitrović

Ministar Vojin Mitrović odbio službenu pratnju i vozača, dok ministrica Turković u šoping ide pod pratnjom i službenim automobilom. Avaz

Piše: E. Halimić

16.4.2021

Štićene osobe koje imaju pratnju tokom 24 sata u BiH razvrstane su u tri kategorije i u zavisnosti od toga prati ih različit broj policajaca, a samim tim i službenih automobila što utječe i na troškove pratnje.


Štićene osobe

Među njima su članovi Predsjedništava BiH, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministra BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, članovi Kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te osobe za koje direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela donese odluku da su pod zaštitom, kao i strani zvaničnici.

Priča o bespotrebnim troškovima koji se gomilaju ponovo je aktivirana nakon što je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) snimljena kako poslije radnog vremena u službenom automobilu s pratnjom obavlja kupovinu.

Ona se naknadno pravdala kako ona kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH mora imati pratnju i da je ne može odbiti.



Odbio pratnju

Da ministri mogu odbiti pratnju dokaz je ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović (SNSD).

On je naime jedini ministar u ovom sazivu Vijeća ministara BiH koji je odbio pratnju, a i vozač dolazi iz Bijeljine iz njegove privatne firme. Ujedno on je i ministar sa najmanje savjetnika, ima ih samo dvoje.

- Ovo je moj lični stav, zakon je omogućio da imam pratnju i vozača, ali ja to ne želim. Od preuzimanja mandata u decembru 2019.- godine odbio sam tu privilegiju. Ne mislim da me neko treba čuvati od mog naroda. Ako neko ipak me treba čuvati od naroda onda ja ne trebam biti na ovoj funkciji - kazao je Mitrović za "Avazov" portal. 

Dodao je da je ipak to njegov lični stav, koji on gaji od početka svog mandata na poziciji ministar prometa i komunikacija BiH.

- Ta odluka nije donesena danas, ali danas je posebno bitna jer se taj novac može preusmjeriti u druge svrhe. Zaista je moj lični stav da me od mog naroda ne treba čuvati policija, niti specijalne jedinice - kategoričan je Mitrović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.