KRVAVA PROŠLOST

Sjećanje na Ahmiće, jedan od najvećih zločina u historiji BiH: U podrumu Huse Ahmića ubijeno i zapaljeno devet ljudi

Jedan od izvršilaca ovog pokolja, idejni tvorac, „vojničina“, jeste Dario Kordić, osuđen na 25 godina zatvora

Piše: Evelin Trako

16.4.2021

Huso Ahmić pokazuje gdje je zapaljeno 9 ljudi. Arhiv Avaza

Jedan od najvećih zločina u historiji Bosne i Hercegovine dogodio se u Ahmićima kod Viteza 16. aprila 1993. godine. Pokolj u Ahmićima počinili su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), licemjerno, podlo. Akcija kodnog naziva „Četrdeset osam sati praha i pepela“ počela je nakon sabah-namaza. Cilj je bio ubiti sve što se kreće, sve bošnjačko, staro i mlado.


Jedan od izvršilaca ovog pokolja, idejni tvorac, „vojničina“, jeste Dario Kordić, osuđen na 25 godina zatvora. On je sa svojom svitom donio odluku da napadnu Ahmiće, a samo dan prije vodio je razgovore s predstavnicima Armije RBiH u Vitezu. Odluka je pala preko noći i za 116 nedužnih civila, djece, staraca i žena više nije bilo spasa. Nije ih imao ko odbraniti, jer se vjerovalo HVO-u, koji je u ovoj vojnoj „akciji“ pokazao manire ustaštva iz Drugog svjetskog rata.



Ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece

Kobnog jutra HVO je vozilima blokirao glavne ceste, a napad je počeo s tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Male grupe od pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palile, te ih ubijale ili tjerale mještane.


Ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva bio je Sejo, beba od tri mjeseca... Dvije lokalne džamije uništene su eksplozivima. Jedan od najvećih zločina počinili su pripadnici Antiterorističke bojne Vojne policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, „PPN Vitezovi“ te brigada „Nikola Šubić Zrinski“.


Vojnici iznose ostatke spaljenih žrtava. Agencije

Jedan od onih koji su pukom srećom preživjeli jeste i Huso Ahmić. Huso je za "Dnevni avaz" ispričao svoju bolnu sudbinu u aprilu 2016. godine. 

Tog 16. aprila ubijeni su njegovi roditelji.

- Nisu vjerovali da će ih napasti, da će dirati civile, starce, pa nisu ni bježali. A kako bi i pobjegli – počinje svoju potresnu priču Huso Ahmić.

On se uspio sakriti u obližnju šumu, ženu i djecu poslao je u Zenicu. Šumom.


Oca i majku ubili su u hodniku i zapalili

- Kada sam se vratio kući, kada je sve prošlo, vidio sam ostatke izgorjelih tijela.


Oca i majku ubili su u hodniku i zapalili. Bob Stjuart (Stewart) iz UNPROFOR-a i njegova jedinica otkrili su ovaj masakr. On je plakao ovdje na kapiji – pokazuje naš sagovornik.


Uništena džamija u Ahmićima (arhivska fotografija) i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić. Avaz

Pokazao nam je podrum gdje su njegove komšije i rodbina ubijeni i zapaljeni.


- U ovom podrumu je devet ljudi zapaljeno. Ja kad sam se vratio, vidio sam zube... Gomila pepela od ljudskih tijela – prisjeća se Huso.


Na kući je promijenio fasadu, da ga makar to ne podsjeća na grozote.


- Mora se živjeti. Ne bojim se reći ono što sam vidio i nikada nećemo zaboraviti šta su nam komšije uradile. Jer, kako su vojnici znali koje su bošnjačke kuće? Kazale im naše komšije - dodaje Huso Ahmić.


Ko su krvnici osuđeni za stravične zločine

Za zločin u Ahmićima Dario Kordić osuđen je na 25 godina, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić dobili su zatvorsku kaznu od šest do deset godina zbog učestvovanja u napadu, ali su pravomoćnom presudom 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.