LIDER HDZ-A

Čović: Uvijek će biti špekulanata, trebamo napraviti reforme da ne bi govorili o razlazu

Bitno je da li nas zanima da stvorimo evropski sistem vrijednosti i da li iskreno želimo u integracijske procese, rekao je

Dragan Čović. Arhiva

A. K.

16.4.2021

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se u Kiseljaku s gradonačelnicima i načelnicima izabranim ispred te stranke. Nakon sastanka je održao konferenciju za novinare.

Na pitanje novinara da prokomentira slovenski i hrvatski "non-paper" Čović je odgovorio da je "non-paper – non-paper i da on postoji".

- Jasno je da je nešto negdje zapisano, a je li baš onako kako se predstavlja javnosti… Toliko o tome ima li ga ili nema. Imate i demanti pa onda zašto špekulirati o nečemu što niko nije vidio. Iz Hrvatske onaj koji je došao je jasan i uz potporu nekoliko članica Evropske unije i jučer je dobio punu podršku, ali na isti način je dobio usaglašen tekst kad je u pitanju američka administracija. Trebamo napraviti reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu u BiH, jer ako poštujemo Ustav, onda je sve po mojim mjerilima u redu, a ako se nešto treba mijenjati u Ustavu, onda po ustavnim procedurama trebamo se dogovoriti kako to i promijeniti - rekao je Čović.

Uvijek će biti različitih špekulanata, dodao je, te naglasio da je bitno iskazati želju za integracijskim procesima.

- Bitno je da li nas zanima da stvorimo evropski sistem vrijednosti i da li iskreno želimo u integracijske procese, a da će uvijek biti različitih špekulatana – bit će koliko mi unutra budemo jaki to će biti naša funkcionalnost. Ima li smisla da imamo ovako troškovnu vlast: 13 vlada, 13 skupština… Morat ćemo na tome zajedno raditi, svi iz vana dobro došli su, ali ne da razvlašćujemo - kazao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.