GODIŠNJICA STRADANJA

Bolna sjećanja za porodice žrtava u Trusini

Neka bude opomena za sva vremena da se nikad i nigdje ne dogodi ni jedan zločin, navela je Tomić

Pristvovale porodice nastradalih. S. Džajić

Piše: S. Džajić

16.4.2021

Danas je u Trusini kod Konjica, održavanjem mise i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju, obilježena 28. godišnjica stradanja Hrvata u ovom selu. Današnji dan je i nakon toliko godina, veoma bolan za sve porodice, čiji su članovi ubijeni u aprilu 1993.godine.

Mari Delinac, koja danas živi u Čapljini, stradao je otac, ali i još nekoliko članova bliže porodice i komšija.


Vrijeme ne liječi rane

- Na kućnom pragu mi je ubijen otac, te muž od moje sestre i još nekoliko bliskih članova porodice. Kažu da vrijeme liječi rane, ali zavisi koje. Ove moje rane ne mogu nikada zarasti - kazala je Delinac.

Dragica Tomić, predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic prisustvovala je današnjem obilježavanju u Trusini.


Položeno cvijeće na spomen-obilježje. S. Džajić

- Kao i svaki put ovo je tužno sjećanje na stradale. Neka bude opomena za sva vremena da se nikad i nigdje ne dogodi ni jedan zločin - navela je Tomić.

Sud BiH je do sada ukupno pet osoba pravosnažno osudio zbog zločina kojeg su počinili pripadnici specijalog odreda „Zulfikar“ Armije RBiH  u selu Trusina, 16. aprila 1993. godine.

- Od osuđenih najveću kaznu od 15 godina zatvora dobio je Nihad Bojadžić, koji je obavljao funkciju zamjenika komandata specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar“ Armije RBiH. Također, pravosnažno su osuđeni i Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i po, Mensur Memić na 10 i Nedžad Hodžić na 12 godina zatvora.Krivnje za zločin u Trusini su oslobođeni Dževad Salčin i Senad Hakalović - kazao je Haris Borovčanin iz BIRN-a.


Posljednje ročište

On je dodao da je u Sudu BIH trenutno vodi samo jedan postupak protiv Zulfikara Ališpage, nekadašnjeg komandata specijalnog odreda „Zulfikar“, koji se tereti za ubistvo 15 civila i sedam pripadnika HVO-a, a koji su se bili prethodno predali.


- Suđenje je trenutno u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja Ališpage i posljednje ročište je održano krajem 2019.godine kada se raspravljalo o njegovom zdravstvenom stanju i od tada se ništa nije dešavalo-kazao je Borovčanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.