SNIMAK IZ SUDNICE

Afera Respiratori: Bahra je odgovorila „upoznat ću premijera, a on neka odluči"

U jednoj od poruka Džaka je napisala svjedokinji Čorbeg: "Ne znam što je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet“.

Piše: A. Aljimi

16.4.2021

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Bakirovom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".


Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme "Srebrena malina". Oni se terete za nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona KM, kao i za nabavku medicinske opreme od 2,9 miliona KM.


Svjedočila je Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika. Ona je pojasnila okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, koja je od nje tražila mišljenje o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.


- U mailu sam dobila sliku respiratora "Gorej 3.000" za koji sam kazala da je dobar i da traže u tom smjeru. Rekla je da nema redovne tenderske procedure i da je vanredno stanje, tako sam je shvatila iz razgovora. Za transportne respiratore sam rekla da nisu uredu i da to ne razmatraju - navela je Čorbeg.


Ona je posvjedočila da se pri davanju mišljenja vodila isključivo specifikacijom aparata.


- U jednoj poruci dobila sam sliku transportnog respiratora za koji sam kazala da ne dolazi u obzir, a Bahra je odgovorila: „Upoznat ću premijera, a on neka odluči“. Dobivala sam slike i specifikacije više respiratora, samo sam gledala one koji se mogu iskoristiti u jedinicama intenzivnog liječenja - rekla je Čorbeg.


Čorbeg je također rekla da je u poruci od Džake dobila i specifikacija respiratora "ICU Ventilator" koji prema njenom mišljenju zadovoljava kriterije za liječenje oboljelih od korone.


Također je kako je rekla putem vibera poslala Džaki kontakte firmi koje se bave nabavkom respiratora da bi olakšala proces, a u jednoj od poruka Džaka joj je napisala: "Ne znam što je premijer uzeo ovo da radi, sve je prebacio na kabinet“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.