POGLED IZ OPOZICIJE

Narodu se mora vratiti povjerenje u institucije

Nezvanične informacije, koje kruže Banjalukom, kažu da je na jednom stranačkom okupljanju nedavno rečeno da nagrada od 5 miliona KM čeka onoga ko obezbijedi razbijanje opozicije

Piše: Igor CRNADAK. Avaz

Piše: Igor Crnadak

17.4.2021

Ovih dana u Banjaluci i Republici Srpskoj možete bukvalno opipati raspoloženje građana, koji vam nekad glasno, nekad samo pogledom podrške poručuju - SNSD i njihova koalicija su dosadili i Bogu i narodu.Tačno je, isto kao što se u vazduhu prije 15 godina osjetilo da SNSD dolazi s nekim novim idejama i raščišćavanjem velikih afera, tako se danas u zraku osjeti suprotno, da ih narod više neće i da ne mogu to promijeniti, čak ni kad bi hodali po terenu i dijelili zlatne poluge. A nije da neće takvo nešto pokušavati u narednih 18 mjeseci.


Volja građana

Najvažniji potez koji opozicija treba da povuče, kako bi sprovela volju građana na narednim izborima, jeste da postigne dogovor oko zajedničkih kandidata za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Nakon toga formiranje najšireg mogućeg narodnog bloka ili fronta, koji bi okupio sve one koji hoće istinske promjene u društvu - političke partije, nevladine organizacije, pojedince iz oblasti kulture, nauke, umjetnosti, sporta, biznisa i svih drugih oblasti života. To je recept Banjaluka - Bijeljina iz lokalnih izbora. To je jedini siguran način da se u jednokružnom sistemu osigura provođenje volje građana.

Upravo zato SNSD priprema poseban udar u ovom pravcu. Nezvanične informacije koje kruže Banjalukom kažu da je na jednom stranačkom okupljanju nedavno rečeno da nagrada od 5 miliona KM čeka onoga ko obezbijedi razbijanje opozicije i pojavljivanje kredibilnih trećih kandidata u trci za dvije ključne pozicije. To je jasan signal da će mnogi biti pred iskušenjem narednih mjeseci, ali i da će oni koji se odluče da na ovako podmukao način ugroze zajednički nastup opozicije biti lako i brzo pročitani i razotkriveni.

Međutim, još važnije je da javnost dobije do kraja jasnu poruku, a posebno da to razmišljanje bude dominantno u samim opozicionim strukturama, da nova vlast ne dolazi da sjedne na mjesta onih starih i nastavi raditi isto što i oni, nego da se u društvu iz korijena mora promijeniti pristup vršenju vlasti, presjeći hiljade interesnih kanala kojima se javni novac izvlači u privatne džepove i povratiti nadu ljudima da može i hoće biti bolje.

Jedini put je stvaranje političke volje da pravosuđe počne da radi. Da dobiju slobodu da stave svakog pojedinca pred sebe na identičan način i da se vrati povjerenje u institucije, da narod ponovo osjeti da institucije igraju u njihovom timu, a ne da su privatna igračka u rukama nekoliko moćnika, koji su to po etničkim, nacionalnim i entitetskim linijama dogovorili.

Ono što najviše zamjeram vlastima i što je najvažnije da se što prije promijeni je to što su u posljednjih 15 godina učinili da nenormalno postane normalno i da se u društvu poremeti vrijednosni sistem, stub svakog zdravog društva. Skoro svaki dan imate dokaze za ovo. Samo juče (srijeda) smo imali situaciju da je u Prijedoru propalo skoro hiljadu i po doza vakcina, zbog nemara ili nestručnosti ili ko zna čega. Niko se nije mnogo uzbudio, za dva dana biće stara vijest.

Nekoliko dana prije toga pomoćnik ministra u Vladi Republike Srpske, izvjesna Dragana Ristić, javno je priznala da je potpisala ugovor s gradskim preduzećem ''Akvana'' o izvođenju estradnog nastupa (!?), da je naplatila novac za to iako nikada nije nastupila. I nikom ništa. Ćuti policija, ćuti tužilaštvo, ćuti i premijer Višković.

Posebno je vrijeme korone donijelo i brojne druge dokaze da vlast svjesno želi da učvrsti sistem u kojem sve može, ništa nije zabranjeno i prihvatljivo je čak i ono što je potpuno iskrivljeno i iščašeno iz koordinatnog sistema morala, poštenja i zdravog razuma, ako oni od toga imaju korist.

Javno je objavljeno da je respiratore za Republiku Srpsku, uz ostvarivanje višemilionskog profita, nabavila firma u vlasništvu supružnika savjetnika u kabinetu Milorada Dodika Ane Trišić-Babić. I to je svima normalno. Toliko je normalno da je jedan od tih Babića prijetio predsjedniku PDP-a, koji je o tome najviše govorio. Zamislite koja je to sila i koliko su kod današnjih predstavnika vlasti zamagljeni pogledi.


Nenormalno stanje

Ovo je samo mali presjek nenormalnog stanja i pokušaj crtanja putokaza da se dođe do promjena. Naravno, borba ima jednostavne okvire, ali će biti mnogo teška i uključivaće brojne posebne bitke kao što su one za nova izborna pravila, za oslobađanje RTRS-a i slično.

O institucijama na nivou BiH samo dvije crtice. Prvo, više niko ne dovodi u pitanje činjenicu da je ovo najgori Savjet ministara do sada i da je Tegeltijina ekipa pala na ispitu oko evropskog puta BiH, vakcina, borbe protiv posljedica korone, migranata i svega drugog što im je bilo u nadležnosti. Drugo, s ove vremenske distance, nakon svih štetnih posljedica koje smo vidjeli i koje ćemo tek doživjeti, želim da istaknem koliko je razarajuće loš potez bio glasanje SDA za SNSD u Narodnoj skupštini, čime su im dali četvrtog delegata u Domu naroda.

(Autor teksta je potpredsjednik PDP-a)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.