EDINA GUGAĆ

Supruga Želimira Altarca Čička: Umro je tamo gdje je trebao biti najsigurniji - na KCUS-u

Ne želim da se ikome dogodi ono što se dogodilo meni, ono što se događa hiljadama naših sugrađanki i sugrađana, nemamo čak ni informacije o svojim bližnjim, da li su živi, da li su mrtvi, kako su tretirani

Gugać: Ako nemate para, onda "crkni, sirotinjo". Avaz

A. Ovčina

17.4.2021

Edina Gugać, supruga Želimira Altarca Čička koji je preminuo prije nekoliko dana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, obratila se prisutnima na današnjim protestima. 

Navela je da se njen suprug koronavirusom inficirao upravo na KCUS-u i još jednom istaknula da on tokom boravka u bolnici nije dobio tretman kakav je trebalo da ima.


Nema informacija o najbližima

- Moj suprug je govorio da su dvije najvažnije stvari u životu kultura i zdravlje. Nažalost, stradao je u takvim okolnostima gdje smo mislili da je najsigurniji, na KCUS-u. Zaraza je nastupila na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, gdje je bio smješten.

Pitate me zašto ovo govorim? Iz prostog razloga što ne želim da se ikome dogodi ono što se dogodilo meni, ono što se događa hiljadama naših sugrađanki i sugrađana, svima nama u BiH. Nemamo čak ni informacije o svojim bližnjim, da li su živi, da li su mrtvi, kako su tretirani.


Edina Gugać. Avaz

Mogu reći da nisu tretirani na lijep način, jer imam materijalne dokaze kući. Dešavaju greške u otpusnim pismima, u neiduciranju terapija koje mi odnesemo - navela je Gugać.

Kazala je i kako lijekovi koji bi trebali biti na esencijalnoj listi u Kantonu Sarajevo to nisu.

- To znači da ako trebate kupiti lijek "Tocilizumab", koji košta u rasponu od 300 do čak 2.000 maraka, ovisno od doze i veličine i ampula koji će se inducirati, onda vi sami plaćate taj lijek. Ako nemate novaca koji ne možete skupiti, to u prijevodu znači, uz dužno poštovanje, „crkni, sirotinjo“.


Na čiju čast

Ne možete ih ni posuditi u tako kratkom periodu. Ne možete dići kredit, ne možete ništa. Na čiju je to čast - upitala je Gugać te dodala da su nadležni za više od godinu od početka pandemije imali i više nego dovoljno vremena da se o tome pobrinu.

Ona se zahvalila svima koji su došli na proteste, a i onima koji nisu jer tako, navela je, pokazuju ko su i šta su i šta misle o ovome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.