SJEĆANJE

Susret Franje Topića sa senatorom Džo Bajdenom 1995. godine

Povod odlasku u Vašington bila je dodjela počasnog doktorata Grand Valley State kardinalu Vinku Puljiću

Hrvatski glasnik

17.4.2021

Sa sastanka u Vašingtonu. Hrvatski glasnik

Prelistavajući kronopis profesora Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak iz marta 1995. godine naišli smo na jedan veoma važan detalj na koji vrijediti podsjetiti. Riječ je o posjeti i boravku u Vašingtonu kada su profesor Topić, kardinal Vinko Puljić, biskupov tajnik Ivo Tomašević i član Središnje uprave HKD Napredak Darko Lukić govorili o Bosni i Hercegovini te se između ostali susreli i sa tadašnjim senatorom, a današnjim američkim predsjednikom, Džo Bajdenom (Joe Biden), prenosi "Hrvat,ski glasnik".

Povod odlasku u Vašington bila je dodjela počasnog doktorata Grand Valley State kardinalu Vinku Puljiću, kojoj je posredovao nekadašnji sarajevski profesor Ivo Šoljan.

Hrvatska bratska zajednica i Hrvatska katolička misija iz Vašingtona priredili su prijem u Senatu.

Situacija u BiH

- Tada smo se susreli s Džo Bajdenom, on je bio veoma zainteresiran za Bosnu i Hercegovinu. Kardinal Vinko Puljić je izvijestio o situaciji u BiH i Sarajevu, o našim tegobama i nadanjima da prestane rat. Upozoravao je da je opasnost da Crkva nestane na ovim prostorima. Molio je američku administraciju da pomognu da zaustave rat. Govorio je i senator Bajden koji je bio izričito protiv rata i optuživao je Srbiju i Miloševića za rat. Ja sam govorio o radu HKD Napredak, važnosti kulture za preživljvanje i u ratu te posebno o ulaganju u mlade ljude - podsjetio je profesor Topić čiji su zapisi objavljeni u Napretkovom listu "Stećak" kao i u knjizi Svjedok nade – Kronopis (HKD Napredak, Sarajevo 2004.).

Uz Bajdena na sastanku su bili prisutni još i mnogi drugi ljudi kao naprimjer bh. ambasador Sven Alkalaj te Mira Radielović Ricardel koja je tada bila na važnoj poziciji savjetnice za obrambenu i vanjsku politiku Boba Dolea, vođe republikanske većine u Senatu. Susret s Bajdenom je bio veoma srdačan.

- Očito kao katolik, iskazao je veliko poštovanje i prema kardinalu i prema svima nama. Vidjelo se da mu je drago što smo tu i što nam mogu na određen način pružiti nadu da će sukobi u BiH biti zaustavljeni - ispričao je  Topić.

Iz današnje perspektive takvi susreti su bili veoma važni i zaista su predstavljali određeno ohrabrenje.

- Njima je bilo važno da čuju našu stranu, jer vrlo često to ima većeg efekta, nego kada stanje opisuju političari. Političari imaju redovno posebne interese, često i svoje stranačke, nacionalne. Kardinal zastupa opće crkvene interese, HKD Napredak jest nacionalno društvo, ali mi smo pokazali da smo uvijek bili otvoreni prema svima. Napredak je prema mnogima bio most, kako unutar hrvatskog naroda tako i među svim ljudima drugih vjera i nacija - kaže profesor Franjo Topić za Hrvatski glasnik.

Ratne rane

Počasni predsjednik smatra da američki predsjednik Bajden i danas ne zaboravlja BiH što je u nekoliko navrata i naglasio, ali SAD, kao svjetska velesila, imaju puno krupnih svjetskih pitanja pa je teško očekivati da će BiH brzo doći na vrh američkog zanimanja.

- Bosna i Hercegovina jeste mala zemlja, ali je veoma važna zemlja za Balkan. Ovdje su ključni unutarnji dogovori, jer sve se može riješiti kad se hoće. Kada bi naši političari htjeli da se stvari riješe, mnoge bi se i ratne rane lakše prevladale - ističe Topić.

Uz mnoge susrete na toj dugoj turneji, bio je i susret s Ričardom Holbrukom (Richard Holbrook) koji je bio zadužen za rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji, a bio je i jedan od glavnih kreatora Dejtonskog sporazuma. Još tada je Holbruk pitao kardinala Puljića što misli o srpskoj vlasti i ima li ideju ko bi mogao naslijediti Karadžića.

- Dakle to je ožujak 1995. godine, a Dejtonski sporazum je potpisan u mjesecu studenome - osvrnuo se na ovaj razgovor posebno profesor Topić.

Prema Kronopisu, profesor Topić je u razdoblju 1994. – 2001. godina boravio u 173 grada, susreo 1351 osobu te proputovao 306.000 km, što otprilike znači da je sedam puta obišao zemaljsku kuglu. Profesor Topić baštini veoma bogato iskustvo, mnogo toga je uspio i zapisati i ti su zapisi izuzetno vrijedni za povijest, a zahvaljujući njemu i HKD Napredak je postalo nadaleko poznato, navodi "Hrvatski glasnik".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.