KULTURA

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

čuvanje kulturne baštine zahtijeva kritičko ispitivanje prošlosti, onoliko koliko njena praksa zahtijeva osiguravanje budućnost,navode iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Ovogodišnji plakat. Fena

Fena

18.4.2021

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se svake godine 18. aprila na temu koju preporučuje Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS). Ovogodišnja tema je “Kompleksne prošlosti: različite budućnosti”.

- Očuvanje kulturne baštine zahtijeva kritičko ispitivanje prošlosti, onoliko koliko njena praksa zahtijeva osiguravanje budućnosti. Rasprave o propuštanju i brisanju određenih narativa te privilegiranju određenih priča nad drugima, posljednjih godina ponovno su aktuelne. Obraćanje osporenoj historiji stoga uključuje složene razgovore, izbjegavajući pristrane poglede i interpretacije prošlosti. Konvencija o svjetskoj baštini (1972) navodi da “pogoršanje ili nestanak bilo kojeg predmeta kulturne ili prirodne baštine predstavlja štetno osiromašenje baštine svih naroda svijeta“ – međutim neravnoteže u prepoznavanju, tumačenju i na kraju, očuvanju različitih kulturnih manifestacija i dalje postoje - navode iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ovogodišnjom temom predlaže se promoviranje novih diskursa, različitih i nijansiranih pristupa postojećim historijskim narativima, s ciljem podržavanja inkluzivnih i različitih gledišta.

- Otkrivanje i generiranje sveobuhvatnijih narativa može uključiti širok spektar pitanja; od uništenih i srušenih spomenika do očuvanja autohtonih područja kulturnih krajolika i mjesta predaka značajnih za određene zajednice. Danas mnogi spomenici i lokaliteti imaju svoju višeslojnu historiju i važnost koja zahtijeva inkluzivne pristupe. U ovoj UN dekadi posvećenoj održivom razvoju, potrebno se fokusirati na baštinu koja predstavlja različite kulture i zajednice, promovira jednaka prava žena i drugih zajednica kako bi se ilustrirala tolerantna i mirna budućnost. Poštena i pravedna budućnost zahtijeva otvorenu, tolerantnu i empatičnu interpretaciju filozofije i prakse baštine u sadašnjosti i njenoj ulozi u izgradnji pravednijeg i mirnijeg svijeta - poručuju oz Komisije.

Navode da su se smjernice prema inkluzivnijim narativima pojavile kroz mnoge postojeće inicijative, počevši od klimatskih akcija, pristupa baštini utemeljenih na jednakim pravima, zajedno s desetljećem djelovanja ciljeva održivog razvoja. Koncept održivog razvoja u zaštiti kulturne baštine potiče upotrebu kulturne baštine u cilju očuvanja primjerenog odnosa materijalnog i duhovnog, važnog za kulturni identitet ljudi.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH podsjeća na značaj očuvanja raznolikosti kulturnog naslijeđa u BiH, u kojoj je svaki period doprinio cjelokupnoj slici bh. arhitekture i razvoju kulturne raznovrsnosti i specifičnog arhitektonskog izraza u zemlji.

Komisija se u svom radu nastoji rukovoditi i principima održivog razvoja, te mjerama zaštite osigurati dostupnost naslijeđa za sve kategorije, dodatno insistirajući na prezentaciji i njegovih narativa.

Projekti obnove kulturnog naslijeđa, u kojima je učestvovala Komisija i kojima je obnovljen dio kulturno-historijskih dobara, ne bi bio moguć bez učešća lokalne zajednice, škola, vjerskih zajednica, nevladinih udruženja i građana.

U proteklih 15 godina, Komisija je uz pomoć Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa i Ambasadi SAD-a u BiH implementirala projekte u ukupnom iznosu od preko dva miliona konvertibilnih maraka na područjima Mostara, Sarajeva, Stoca, Jajca, Rogatice, Foče, Banje Luke i Bihaća.

Neki od realiziranih projekata rekonstrukcije su “Sakralno naslijeđe Blagaja – restauracija srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva”, “Zaštita fragmenata Aladža džamije u Foči”, “Konzervacija i restauracija ulazne kapije i starih nadgrobnika na Jevrejskom groblju u Sarajevu” i dr.

- Sakralno naslijeđe Bosne i Hercegovine je, kako u periodu posljednjih 30 godina, tako i ranije, postalo predmetom kompleksnih promjena koje su se očitovale ne samo u arhitekturi već i u urbanom prostoru kojeg formiraju ili ih okružuje. Aktivnostima Komisije, koje su finansirali razni donatori, nastojalo se prije svega sačuvati bogatstvo razlika i raznovrsnosti bosanskohercegovačkog sakralnog naslijeđa, te osigurati interpretacija autentičnih i izvornih narativa za buduće generacije - ističe se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.