NAKON ODLUKE VLADE KS

Vijeće roditelja KS reagira: Ne slažu se s povratkom djece u školu, a za kombinovani model nastave nema vremena

Posljednja odluka Vlade nažalost ne odražava naš stav i zbunila je dodatno roditelje, upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke,kažu iz Vijeća roditelja KS

Roditelji se ne slažu s Valdom KS. Ilustracija

Piše: Ad. A.

18.4.2021

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo na svom Facebook profilu reagiralo je na odluku Vlade KS o mogućem vraćanju djece u školske klupe naglasivši da to nije nešto za šta su se zalagali.

-Posljednja odluka Vlade nažalost ne odražava naš stav i zbunila je dodatno roditelje, upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke, te nas kao roditelje zanima zašto i na osnovu čega nisu naša djeca ranije, u boljim epidemiološkim uvjetima, sa manjim brojem zaraženih i nižom incidencom, vila vraćena u školske klupe – kažu u svom obraćanju roditelji. pitaju se roditelji.

Također su mišljenja da je ova odluka došla prekasno te da učitelji i nastavnici, kao ni roditelji nemaju vremena da se pripreme za kombinovani model.

Prenosimo i nekoliko zahtjeva koje je Vijeće roditelja Kantona Sarajevo uputilo Vladi KS:


Faksimil zahtjeva. Facebook

1. Da se o održavanju i obustavi nastave ne odlučuje u formi zaključka, nego u formi odluke s obrazloženjem gdje će biti navedeno na osnovu kojih saznanja, informacija i podataka se u dispozitivima odlučuje i sa kojim relevantnim tijelima su održame konsultacije.

2.Do kraja školske 2020/2021 godine traže da se osmisli model pohađanja nastave u zavisnosti od incidence i da takav model pretoči u format koji će biti jednostavan za praćenje prosvjetnim radnicima, rukovodstvima škola, roditeljima i učenicima.

3.Potrebno je da sve škole ostave mogućnost da se roditelji izjasne da li su ipak za online praćenje nastave učenika, bez dostavljanja medicinske dokumentacije i mišljenja porodičnog ljekara.


Faksimil zahtjeva. Facebook

4.Riješiti problem učenika koji koriste javni prijevoz za dolazak u školu, prije svega učenika srednjih škola i određenog broja osnovnih škola. Insistira se na posebnom prijevozu za te učenike.

5.Da se o održavanju/obustavi nastave u učionicama intezivno komunicira sa resornim predstavnicima iz ostalih kantona u FBiH, Vijećem roditelja i aktivima nastavnika u KS.

Vijeće roditelja anketiralo je roditelje o načinu pohađanja nastave čiji rezultati će biti objavljeni nakndadno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.