ALARMANTNO

Ako se RS zaduži za 700 miliona KM, ko će vraćati kredit

Ako ne budu mogli vraćati dug, onda bi se vršila naplata putem oduzimanja imovine, kaže Pobrić

RS planira emitirati petogodišnje obveznice. Avaz

Piše: E. Halimić

19.4.2021

Republika Srpska u narednom periodu će prodati entitetske obveznice na Londonskoj berzi, a riječ je o skoro 700 miliona maraka, potvrdio je to premijer RS Radovan Višković.


U pozivu za online prezentaciju o aktivnostima Ministarstva finansija RS navedeno je da Republika Srpska planira emitirati petogodišnje obveznice.

Konkretni dokazi

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, za „Avaz“ kaže kako RS ima pravo zaključivati međunarodne sporazume o zaduženju, iako nije subjekt međunarodnog prava.

- Oni su subjekt međunarodnih odnosa. Ukoliko RS ne bude u mogućnosti vraćati svoja dugovanja, onda bi se naplata vršila putem oduzimanja imovine Bosne i Hercegovine, jer je RS entitet unutar BiH. Radi se o našoj zemlji, nebitno na teritoriji kojeg entiteta se ona nalazila - pojasnio je Pobrić.

Pobrić: Može i država “uskočiti”. Avaz

Dodao je da, kako se ne bi gubila imovina, država može “uskočiti” u isplati rata po zaduženju RS.

- Treba imati u vidu da i međunarodni kreditori neće olako ući u ovakav aranžman, a da pritom ne dobiju konkretne dokaze o tome da će RS moći vraćati kredit - naglasio je Pobrić.

Sedam rundi

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ kaže kako je posljednja informacija u vezi sa zaduživanjem na Londonskoj berzi neočekivana.

- Republika Srpska ima izuzetnih problema s budžetskom stabilnošću i ispunjavanju preuzetih obaveza. Nakon sedam rundi zaduživanja na domaćem tržištu, sada se ulazi u projekt kolosalnog zaduživanja u inozemstvu. U decembru prošle godine u nekoliko izvještaja smo naveli da će doći do ovakvog ponašanja - tendencija entiteta da propušteni MMF-ov dug kompenziraju zaduživanjem kroz emisiju vrijednosnih papira - pojasnio je Čavalić.

Čavalić: Entitetske obveznice. Avaz

- Pitanje je hoće li ponuda uspjeti. Ovo nisu državne, već entitetske obveznice, a javne finansije u RS ne ulijevaju povjerenje. Moguće je da se ovo radi u koordinaciji ili pod patronatom susjedne Srbije, koja ima iskustva u trgovanju na datoj berzi. Posebno pitanje odnosi se na uvjete emisije, odnosno visinu kamatnih stopa. Zbog toga se sve ovo čuva u tajnosti, s minimalnom dozom transparentnosti - što bi trebalo biti nuždom ukoliko je zaista riječ o iznosu od 700 miliona KM - smatra Čavalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.