POLOVINOM MAJA

Dogovoreno održavanje zajedničke vojne vježbe OS BiH i vojnika iz SAD

Na sastanku je ponovljeno da će SAD nastaviti pomagati BiH u postizanju cilja pridruživanja euroatlantskoj zajednici

Načelnik Općine Kalesija i predstavnici Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD. Fena

Fena

19.4.2021

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić primio je u radnu posjetu predstavnike Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini i pripadnike CIMIC tima Oružanih snaga BiH. Tema razgovora bila je održavanje zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država u blizini općine Kalesija.

Kako je na sastanku rečeno, polovinom maja u Vojnoj bazi Dubrave bit će izvedena vojna vježba na kojoj će učestvovati oko 200 vojnika iz SAD te vojnici iz Oružanih snaga BiH, dok će se ista vježba izvoditi na još dvije lokacije u BiH sa učešćem još oko 600 vojnika. Ovom vježbom Bosna i Hercegovina poboljšava partnersku saradnju sa partnerima iz SAD i NATO-a i nastavit će razvijati interoperabilnost i sposobnosti za izvođenje operacija.

Prema riječima predstavnika CIMIC timova SAD i BiH, njihov zadatak je da upoznaju stanovništvo u lokalnim zajednicama da će u maju iznad Kalesije biti veći broj letova helikopterima te da nemaju razloga za zabrinutost.

- Meni je drago što je politika SAD još naklonjena našoj državi i ova vježba koja je planirana u maju je dokaz da su oni još prisutni na našem tlu i da će vježba dodatno doprinijeti sigurnosti i stabilnosti BiH. Svoje znanje koje će u ovim vježbama prenijeti na Oružane snage BiH je nešto što trebamo cijeniti i poštovati, rekao je načelnik Džafić.

Na sastanku je također ponovljeno da će SAD nastaviti pomagati BiH u postizanju cilja pridruživanja euroatlantskoj zajednici i pružanju podrške Oružanim snagama BiH u pružanju odgovora na krizu i drugoj pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.