SLOVENSKI MINISTAR

Anže Logar ponovo o "non-paperu": Neka se onaj ko širi neistine upita o posljedicama toga

Oživljavanje rasprave o toj temi i nepostojećem "non-paperu" ne koristi Bosni i Hercegovini, a Sloveniji još manje, kaže Logar

Anže Logar. Agencije

A. Ka.

19.4.2021

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u ponedjeljak je ponovo negirao da se Slovenija zalaže za promjene granica na Balkanu te poručio da takve špekulacije štete BiH, ali i Sloveniji, koja sredinom ove godine preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

U razgovoru s novinarima nakon virtuelnog sastanka evropskih ministara, slovenski šef diplomatije kazao je da je premijer Janez Janša, za koga su mediji tvrdili da je navodni autor tog papira, u razgovoru sa predstavnicima BiH jasno negirao postojanje takvog dokumenta. Logar je rekao da je i predsjednik države Borut Pahor, reagirajući na velik interes u bh. medijima koji se pokrenuo nakon te špekulacije, kazao da ga nikad nije vidio i da je protivnik promjena granica u BiH.

- Neka se svako ko dodatno podgrijava tu temu i ko širi neistine ili poluistine, sam upita o posljedicama toga - kazao je Logar, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Posljedice su već vidljive pa se tako na društvenim mrežama u BiH formiraju grupe koje pozivaju na bojkot slovenskih proizvoda, upozorio je slovenski prvi diplomata.


- Oživljavanje rasprave o toj temi i nepostojećem "non-paperu" ne koristi Bosni i Hercegovini, a Sloveniji još manje, i svako mora ocijeniti je li mu važniji interes voditi političku propagandu ili raditi sve što je u njegovoj moći da Slovenija dobro obavi svoje predsjedavanje Vijećem EU-a i da postigne napredak na području zapadnog Balkana - kazao je Logar.

Dodao je da ga na današnjem virtuelnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a niko od kolega nije ništa pitao o navodnom dokumentu, iza kojega, po špekulacijama, stoji slovenski premijer, a koji je prošle sedmice izazvao veliku medijsku pažnju i neke političke reakcije u široj regiji. To nije učinio niti visoki povjerenik EU-a Josep Borrel, dodao je Logar.

Rasprava o zapadnom Balkanu na ministarskom nivou bila je, po njegovim riječima, predviđena za ovaj mjesec, ali je odgođena za idući, a trebala bi se održati u fizičkom, a ne u virtuelnom formatu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.