RAMAZANSKE PRIČE

Abdulah ef. Husić, imam Ahmet-pašine džamije za "Avaz": Vjernici su ukras džamija

Ramazan i sve njegove ljepote, i pored svih nedaća u vrijeme pandemije, osjete se, naročito, tokom porodičnih iftara

Ef. Husić: Dolazak u Bijelu džamiju je nagrada. Avaz

Piše: H. Čalić

20.4.2021

Vjernici su, kako je rekao Božiji poslanik Muhamed a.s., najljepši ukras džamija, no u ovo vrijeme pandemije naše je da poštujemo epidemiološke mjere. Vjernici u džamiju ne mogu doći i obaviti namaze, ali to rade kod svojih kuća, kazao je u razgovoru za „Avaz“ Abdulah ef. Husić, imam Ahmet-pašine džamije u Gračanici.

Nedostaje druženje

Ipak, kako je istakao, ramazan i sve njegove ljepote se osjete, naročito, tokom porodičnih iftara.

- Trudimo se da nadoknadimo ono što nam najviše nedostaje, druženje, toplih razgovora, to je naša tradicija. Ramazan je i mjesec kada se trebamo okrenuti onima koji nemaju pa pomoći da i oni dožive ljepote ramazana – rekao je ef. Husić.

Nakon što je završio Behram-begovu medresu u Tuzli i Islamski fakultet „Al Azhar““ u Kairu, ovaj magistar islamskih nauka iz gračaničkog naselja Malešići, godinu je predavao vjeronauku u OŠ „Soko“, a onda je prije 11 godina kao imam prvo počeo raditi u novom džematu Centar u naselju Stjepan Polje.

Ahmet-pašina džamija: Poštuju se epidemiološke mjere. Avaz

- Bio je to za mene izazov, organizirati novi džemat, sroditi se s ljudima u širenju islama i života uopće. I vjerujte, nikada neću zaboraviti tih divnih 11 godina. Moje džematlije i ja bili smo jedno tijelo, jedna duša. Ostavio sam uređen i dobro organiziran džemat, neki kažu jedan od najorganiziranijih na području MIZ Gračanica.

Ostavio sam džamiju, koja je uvijek bila dobro posjećena, ne samo od džematlija Centra u Stjepan Polju, već i od putnika namjernika. Kada je došlo vrijeme rastanka, zbog premještaja u Bijelu džamiju u Gračanici, bilo je emocija i kod džematlija i kod mene – prisjetio se ef. Husić.

Imamska porodica

Dodao je da je dolazak u Ahmet-pašinu ili Bijelu džamiju kako je još zovu, za njega nagrada.

Inače, ovaj 36-godišnji efendija potiče iz imamske porodice. Djed po ocu Nail ef. bio je imam u rodnim Malešićima, djed po majci Avdo ef. Hadžić, bio je dugogodišnji mujezin u Bijeloj džamiji, a otac Sead je i danas imam u džematu Malešići

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.