AFERA RESPIRATORI

Sutkinja Begović optuženom Novaliću: Cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite

Na današnjem ročištu svjedočili su Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Marina Bera, pomoćnik federalnog ministra zdravstva

Admir Aljimi

Optuženi Novalić prilikom dolaska u Sud BiH

Foto: E. Hasić


U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću (SDA) i drugima optuženim u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme "Srebrena malina". Oni su optuženi za nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona KM. Sudi im se i za nabavku medicinske opreme vrijedne 2,9 miliona KM.

Sastavljanja finansijskih izvještaja

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na današnjem ročištu svjedočili su Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Marina Bera, pomoćnik fedralnog ministra zdravstva za organizaciju i razvoj zdravstvenog sistema.

Pehar je danas pojasnio kada je imenovan za člana Federalnog kriznog štaba. Na pitanje tužioca Džermina Pašića obrazložio je na koji način su nastala dva dokumenta za plan nabavke medicinske opreme, među kojima su bili i respiratori. On je naveo da su svi kantonalni Zavodi javnog zdravstva naveli šta im je potrebno od opreme i da su se okvirno time vodili. U tim podacima nije navođena specifikacija opreme, već samo količina koja je potrebna.

- Radilo se o hitnoj nabavci i budžet je bio milion maraka. Pretpostavljam da su to bila sredstva Vlade FBiH. Novac nije bio od Zavoda - rekao je Pehar. 

Pehar je na pitanje tužioca Pašića pojasnio da je postojalo nekoliko "planova potrebe u kojima se količina opreme razlikovala". Rekao je da je u onoj verziji koja je poslata Vladi FBiH iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti za intenzivnu njegu, već je samo napisano da ih mogu koristiti i djeca i odrasli. Posebno je bio interesantan odgovori Pehara, da na sjednici Kriznog štaba on lično nije prezentirao plan koji je ustanova na čijem je čelu sačinila, već je to uradio Solak. 

Također, naveo je da je plan usvojen na telefonskoj sjednici. On nije bio zadovoljan dinamikom nabavke što je i rekao Novaliću tokom jednog sastanka.

- Tražio sam sastanak s premijerom da bi se informisao zašto se zaštitna oprema za zdravstvene radnike sporo nabavlja. Ta oprema je bila jako važna da se medicinari zaštite od zaraze. On je na to kazao da "ide nabavka respiratora" - rekao je Pehar.

Sama odluka o nabavci ovih respiratora, sudeći prema Peharovim odgovorima na tužilačka pitanja tekla donesena je u namjanju ruku čudno. On je naveo da je dio članova kriznog štaba glasao putem maila, a da je on lično glasao putem telefona, a da nije ni vidio materijal o kojem se izjašnjavao. 

- Nisam ni znao kakva je odluka dok u medijima nisam vidio aferu respiratori - kaže Pehar.

  Između ostalog Pehar je dobio dopis od FUCZ u kojem je navedeno da prema ugovoru sa "Srebrenom malinom" Zavod treba obezbjediti osobu koja će izvršiti tehnički prijem i verifikaciju respiratora. Pehar je rekao da takva osoba u Zavodu ne postoji niti mu je to neko ranije kazao da to treba učiniti, pa na dopis nije ni odgovorio.

Šta želi pitati

Nakon što su odbrane završile sa unakrsnim ispitivanjem sutkinja je smušenog Novalića pitala da li želi nešto pitati svjedoka.

Novalić nije reagirao nakon čega mu se sutkinja Džemila Begović obratila:

- Cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite - upozorila je sutkinja Begović Novalića koji je ranije na kratko prekinuo dokazni postupak jer je iz ležišta izvukao staklenu pregradu te mu je trebalo par minuta da je popravi.

Za razliku od Novalića Solak je imao pitanje za Pehara. Interesiralo ga je da li je njemu bilo čudno da se na spisku nalaze samo respiratori za djecu i odrasle bez posebnih specifikacija i objašnjenja, dok se pri nabavci kanti za smeće navode pet vrsta kanti za smeće različitih veličina od na primjer pet i seda litara, a kada su u pitanju respiratori samo jedna stavka?

Pehar je na to odgovorio da "ne zna i da se ne sjeća".

U svom svjedočenju zamjenica Federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je bila dugogodišnji član Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite, ali da je smjenjena 25. marta, kao većina članova. Ona je dodala da je za svoju smjenu saznala iz medija, a kao razlog je navedeno " da je štab prevelik i da se treba smanjiti".

- Nikada nisam dobila pisanu obavijest o smjeni niti o razlogu smjene - navela je Bera, te je pojasnila o čemu se raspravljalo na sjednici od 14. marta kada se posljednji put sastao krizni štab koji je sutradan smjenjen.

- Raspravljali smo o nabavci lične zaštitne opreme i 170.000 PCR testova. Tražila sam mišljenje struke o testovima. Tu je bio potreban stručnjak, odnosno mikrobiolog koji radi u laboratoriji da bi mogao kazati da li su ti testovi primjenjivi u našim uvjetima - navela je Bera.

Tužilac Mirza Hukeljić ju je pitao da li je FUCZ imala stručnjaka koji može dati odgovor o valjanosti testova, a ona je kazala "apsolutno ne". 

Tužilac Hukeljić je Beri postavio pitanje o planu nabavki medicinske opreme, a na to je prigovorom reagirao Solakov Branilac Kadrija Kolić, koji je kazao da se "tužilaštvo bavi procesnim prevarama".

- Branioče sjednite. Skačete čim se spomenu respiratori - kazala je sutkinja Begović. 

Podsjećamo da je na prošlom ročištu iskaz je dala Aida Čorbeg, anesteziolog iz Travnika. Ona je pojasnila okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, koja se prema ranije prezentiranoj prepisci interesirala o kvaliteti pojedinih vrsta respiratora.

Iskaze su do sada pred sudom dali i bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, direktor firme “Cubicus“ Denis Đulalić, Novalićeva sekretarica Bahra Džaka i Lejla Cilović Lagarija, stručna saradnica u Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april, kada će biti prezentirana analiza dokumenata koju je SIPA oduzela iz kompjutera prilikom pretresa.  

Više o temi Fadil Novalić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na